‘Allahluja, godsamme wat een feest…’
Morgen is het alweer december 2026. De jaren zijn voorbij gevlogen, het zijn roerige tijden geweest. Al dat gedoe over die feestdagen, jaar in en jaar uit. ‘Dit kan echt niet meer…’ en ‘dit is aanstootgevend’. Iedereen vond wel iets. Het vreedzame gevoel was vaak ver te zoeken, terwijl daar toch al die dagen voor bedoeld waren. Maar oké, nu is het opgelost. Het heeft wat levens gekost, maar we kunnen weer opgelucht ademhalen en de decembermaand als een echte feestmaand zien. Ook al geloof je nergens in, je bent de hele decembermaand vrij en je hoeft alleen maar je gezellige gezicht op te zetten.
Morgen begint het al met het Suikerfeest. De koekjes en andere zoete lekkernijen staan al klaar op de versierde tafel. Drie dagen lang komen de buren, vrienden en familie hier snoepen en natuurlijk brengen ze ook allemaal wat mee. Na die drie dagen begint de kerst. Wat vroeger dan we normaal gewend waren, maar na al die dagen zoete troep eten, waren we echt aan iets hartigs toe. Dus moesten we de kerst verplaatsten. De datum klopt niet helemaal meer met de geboorte van Jezus, maar daar hebben we een vroeggeboorte van gemaakt. Ook kerst duurt nu drie dagen, anders lagen de verhoudingen scheef. Wat ook bijzonder is, is de speciaal gekweekte Chanoeka boom in plaats van de traditionele kerstboom. Deze Chanoeka boom hangt vol met lichtjes, geen ballen meer. Hij mag de hele maand december blijven staan. Na de kerst gaan we gelijk over naar het offerfeest. Zonder het slachten van dieren, dat is verboden, net zoals Zwarte Piet. We offeren alle resten van de afgelopen dagen aan de armen. Ook de kerstcadeautjes die niet bevallen, mag je weg geven. Sinterklaas heeft de regie en in iedere regio hebben we een andere kleur Sinterklaas. Dit duurt een paar dagen en dan zijn we op de helft van de maand. Dan denk je misschien: ‘komen er dan nog meer feesten?’ Ja, hoor. Pasen, Pinksteren, Id-ul-Maulid, Grote Verzoendag, Loofhuttenfeest, Divali, Holi en ga zo maar door. We sluiten af op 31 december om twaalf uur met het nationale feestlied: ‘Allahluja, godsamme wat een feest…’ en de landelijke Gay parade.
Dan komt januari, de maand van bezinning en vasten. We herdenken, zij die vielen voor het vasthouden van hun tradities en we eren de saamhorigheid en gelijkheid. Zonder eten, alleen water mag. Maar geloof me, dat is dan echt hard nodig met de inname van al die calorieën in de maand december.