zwarte zaterdag

Patrick Schmitt 10 nov 2016

Aan alle pieten activisten,

Mijn dochter is 6. En ze gelooft. Gelooft in Sinterklaas. Mooi, zo´n ietwat gespannen meisje met grote ogen zien kijken naar de aankomst van Sint met zijn pieten. “Zwarte Piet!!” roept ze dan. En als Piet er dan is wordt ze verlegen, en dan worden er wat handjes strooigoed in haar capuchon gedaan, krijgt ze een hand van Sint en de Pieten en ontstaat er een hele grote glimlach op haar mooie gezichtje. “Piet is echt lief” zegt ze dan later als we terugrijden naar huis. Thuis zet ze haar schoen bij de open haard, zingt liedjes voor Sint en Piet en vraagt aan mij of ik wel de haard uit wil doen ’s avonds omdat anders Piet z’n billen brandt…

Maar nu begint ze een beetje bang te worden. Niet zozeer VAN Zwarte Piet, maar VANWEGE zwarte piet. En dan met name door al die “activisten” die zo nodig willen demonstreren tijdens een intocht. Een intocht die nu al vergeleken wordt met een risicowedstrijd voetbal?!?!? Waar honderden agenten worden ingezet om de rust te bewaren…Een intocht, bedoelt voor kinderen die reikhalzend uitkijken naar de aankomst van een kindervriend, die, vergezeld door diverse grappige, kundige, acrobatische en andersoortige pieten, vanaf dat moment zo nu en dan kadootjes brengt en uiteindelijk op pakjesavond wellicht zelfs een zak met diverse kado’s. Een traditie. Zoals er meerdere zijn. Een traditie die ik heb meegemaakt, en mijn ouders, en daar de ouders van. Was ik bang? Nee! Wel was de periode altijd een spannende. Stonden er demonstranten bij de intocht? Welnee.

Aan al die activisten die al druk bezig zijn om “het land te laten horen waar zij voor staan” Als je echt iets wilt betekenen voor de maatschappij en de samenleving, maak je dan eens druk om echt belangrijke zaken. Ga geen kinderen angst aanjagen en HUN feestje verstoren maar ga je inzetten voor ze. Meld je aan als cliniclown, zet je in voor het vergeten kind, biedt je hulp aan bij de Ronald McDonald huizen etc, etc. Help deze kinderen aan een glimlach ipv een traan omdat jij zo nodig een ideaal wilt verkondigen op een kinderfeest. Dan pas ben je een held.

Groet,
Een liefhebbende vader