Wilde(rs’) gedachten.

Lisa Schouten 21 nov 2016

Na de dramatische verkiezingen van vorige week vindt de Trump van de lage landen (a.k.a Geert Wilders) het nodig om de misselijkmakende hashtag #makethenetherlandsgreatagain te gaan gebruiken. Wat hij en zijn achterban hiermee bedoelen staat echter haaks op de moralen die Nederland zo graag claimt te hebben. Nederland geeft zichzelf (net als de Verenigde Staten) graag de naam van een land van tolerantie en vrijheid, waar progressie vanzelfsprekend is. Hoe kan het dat ik van mijn homoseksuele vrienden hoor dat ze niet zomaar hand in hand over straat durven te lopen, omdat ze nog steeds nageroepen worden? In de thuisstad van de Gay Pride nota bene. Hoe kán het dat een partij die zich profileert als een partij vóór de vrijheid, zich het recht durft toe te eigenen de vrijheid van duizenden anderen af te nemen?

Wilders’ nieuwe verkiezingsplan heeft als belangrijkste punt de ‘de-islamisering’ van Nederland. Daarmee bedoelt hij onder andere het verbieden van de Koran en de ban op ‘hoofddoekjes’ in openbare functies, waaronder dus ook het onderwijs. Dit zou betekenen dat onder andere een van mijn fantastische professoren voortaan zonder haar hijab les zou moeten geven. Dit verbod zou pas betekenen dat haar geluk en tevens haar vrijheid worden ontnomen, want dat is wat deze kleding voor haar symboliseert. Pas nu zou zij zich waarschijnlijk onderdrukt voelen: niet door haar religie maar door de heer Wilders. Een verbod op de Koran is een verbod op een boek dat steun biedt aan een grote groep mensen binnen Nederland. Onder die groep mensen valt dat meisje uit mijn werkgroep, met wie ik dubbel lig omdat we ons afvragen of "Netflix en chill" ook naar het Arabisch vertaald kan worden. Of die Turkse jongen, met wie ik enorm gezellig kan kletsen en die het niet erg vindt mijn persoonlijke Egyptisch-Nederlandse woordenboek te zijn, zo’n vijf dagen per week. En die Marokkaanse jongen uit mijn klas, die het gesprek met mij niet uit de weg gaat, ondanks dat we niet dezelfde geloofsovertuigingen delen.

Deed Geert dat ook maar: in gesprek gaan met hen en daadwerkelijk luisteren naar wat zij zeggen. Niet zorgen voor minder Marokkanen maar voor minder xenofobie, minder onwetenheid en minder onbegrip. Misschien wordt Nederland op die manier wél ‘great again’.

#jouwvrijheidhoudtopwaardievaneenanderbegint