Welkom in Nederland…

Rosanne Kars 9 nov 2016

Het Rode Kruis dacht een goede campagne opgezet te hebben: vluchtelingkinderen die haatdragende reacties op sociale media over vluchtelingen voorlezen, waarmee wordt laten zien hoe vluchtelingen in Nederland worden ontvangen. In gebrekkig Nederlands proberen de kinderen de zinnen te ontcijferen. Af en toe een kleine frustratie omdat het niet helemaal lukt. Het tafereel raakt me. Stuk voor stuk prachtige mensen die oplezen dat ze eigenlijk niet gewenst zijn in deze wereld. Of althans, niet hier in het westen. Zolang je blijft in je land van herkomst valt er nog wel met je te leven. De haat tegenover ‘gelukszoekers’ schijnt door. Zo erg dat het zelfs normaal lijkt om mensen dood te wensen. Walgelijk en beestachtig vind ik het. Op sociale media gaat het filmpje de ronde, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Op het filmpje komen heftige reacties van mensen die vinden dat je hier geen kinderen voor moet gebruiken, dat het manipulatie en linkse propaganda is. In andere woorden: kijk het filmpje, maar laat je er niet door beïnvloeden. Het filmpje wordt bestempeld als een soort leugen om je positief te laten denken over vluchtelingenopvang. Echter, de haatdragende reacties zijn niet verzonnen. Er bestaan werkelijk mensen die zulke rotte reacties op sociale media plaatsen. Deze reacties gaan over vluchtelingen en daarom ook over vluchtelingkinderen en dit mag verteld worden. Niet om de haat een podium te geven, maar juist om te proberen iets van die haat weg te schrapen.

Bovendien denk ik dat er altijd kritiek zal blijven op zulke filmpjes. Dit soort filmpjes zullen nooit goed zijn, simpelweg vanwege het feit dat mensen vluchtelingen liever ergens anders zien wegrotten dan dat ze hier komen. Worden er vrouwen en kinderen gebruikt dan zal het als manipulatief worden gezien en worden er jonge mannen gebruikt, dan zal het vooroordeel van zwakke mannen die niet willen vechten voor hun eigen land worden aangehaald. Dit met (gok ik) nieuwe haatdragende reacties over het feit dat die testosteron mannetjes maar op moeten pleuren. Met alle opties zal het doel van zulke filmpjes bij het hardnekkige contra kamp nooit worden gehaald.

En om af te sluiten, er is één reactie in het filmpje waar ik het mee eens ben: Heel Nederland gaat naar de verdommenis. En dan bedoel ik niet door alle immigranten die hier komen…