Wat wordt het voor Palestina met Trump?

Henny A.J. Kreeft 11 nov 2016

Een van de proefballonnen die de aanstaande president van Amerika heeft opgelaten, is dat hij de ambassade naar Jeruzalem zou verplaatsen en dat die stad de ongedeelde hoofdstad van Israël zal worden. Dus voor de Palestijnen, weg gedeelde hoofdstad, in feite weg eigen staat. Maar het zal nog verder gaan.

Van de inner-circle van Donald Trump komen al geluiden dat de nieuwe president een zeer intieme vriend is met het regime in Tel-Aviv. Volgens Jason Greenblatt, genoemd als een mogelijke top-adviseur voor de nieuwe president op het gebied van beleid richting Israël, denkt de aanstaande president niet dat de illegale Israëlische nederzettingen in de Palestijnse gebieden moeten worden veroordeeld, daar ze “geen obstakel voor vrede” zouden zijn.
Deze opmerking gaat in tegen alle resoluties van de Verenigde Naties maar ook die van het internationaal recht, die de illegale nederzettingen hebben veroordeeld en dat ze minimaal gestopt moeten worden, maar liever nog verlaten.

Ook in Israël zelf worden alle sterke kreten geuit over het einde van de Palestijnse staat. Volgens de Israëlische minister van Onderwijs en voorvechter van Joodse kolonisten op de bezette Westelijke Jordaanoever, Naftali Bennett, laat de overwinning van Trump zien dat het de kans voor Israël is om het idee van een Palestijnse staat in het centrum van het land, te verlaten. Door de verkiezingsoverwinning “zullen de Palestijnen nooit een eigen staat hebben”, volgens de extremistische rechtse Israëlische minister, eraan toevoegend: “Het tijdperk van een Palestijnse staat is voorbij”.

En in Palestina?
Secretaris-generaal Saeb Erekat van de PLO hoopt dat de nieuwe regering de twee-staten-oplossing zal ondersteunen en is van mening dat er geen vrede en veiligheid komt in de regio zonder de oprichting van een Palestijnse staat, gebaseerd op de grenzen van 1967.
Hamas riep Trump op het beleid te evalueren en te zoeken naar recht voor de Palestijnen.
Volgens het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) zal de Amerikaanse buitenlandse politiek niet veranderen. Het Populaire Comité tegen de Bezetting (PLC) zullen alle Amerikaanse presidenten de Palestijnen hun rechten ontzeggen.
De Islamitische Jihad Beweging tenslotte is van mening dat geen enkele Amerikaanse president goed zal doen voor Palestina.

Het zal voor de Palestijnen met Donald Trump zeker niet snel beter worden.