Vochtig, warm en onbehaaglijk. Rara, wat is het?

“Je zag het bij de brexit in Engeland, bij het Oekraïne-referendum in Nederland en je ziet het nu in Amerika. De mensen willen afrekenen met de enorme afstand die de politiek gecreëerd heeft tot de bevolking.” Nee. Dit zijn niet de woorden van Abraham Lincoln of van Thorbecke. Ze zijn zelfs niet van Humberto Tan. Deze woorden komen uit de mond van onze eigen Emile Roemer. Hij bewijst hiermee dat hij naast SP-leider ook de gedaante van zeer scherp analist kan aannemen (maar niet te scherp, natuurlijk).
De Amerikaanse bevolking heeft Trump gekozen als 45ste president van de United States of America, wat hiermee inderdaad bewijst the home of the brave and the land of the free te zijn. Want brave zijn ze zeker door kapitein Trump aan het roer van het land te zetten. De vraag die dan het eerst naar boven borrelt is: waarom?
Het behoeft geen genie om te weten dat er geen muur gaat komen tussen de VS en Mexico en dat hij ook niet alle illegalen het land uit knikkert. Het zijn dan ook niet de woorden van Trump die ervoor zorgden dat hij verkozen werd tot uitvoerende macht van de VS. Ik denk dat Trump verkozen is door de middelvinger die hij symboliseert. De middelvinger tegen het politiek correct gedrag, de middelvinger tegen die VVD-houding (je weet wel, die ja-zeggen-nee-doen houding) en last but not least: de middelvinger tegen alle bobo’s en bureaucraten. ‘Trump is dan wel een klootzak, maar liever een klootzak waarvan we weten dat ‘ie een klootzak is, dan iemand die in je gezicht aardig is en een mes in je rug steekt’, lijkt de gedachte te zijn achter Trumps verkiezing.
Dat onze Nederlandse regering nu peentjes zweet, dat mag duidelijk zijn. Rutte voelt namelijk iets in zijn nek. Iets dat zowel warm als vochtig is en ruikt naar oerrrrrrhollandsche boerenkool. Geert Wilders staat hem namelijk in zijn nek te hijgen met een feesthoed op zijn hoofd en een fles champagne in zijn hand. Wil de Nederlandse bevolking daadwerkelijk een geblondeerde flapuit als minister-president? Ik denk het niet, maar het gaat er wel van komen als de rest van Politiek Nederland die VVD-houding niet van zich af weet te schudden. Wake Up Ameri… Den Haag! Laat Nederland niet eindigen zoals de Verenigde Staten. Ik denk dat ik namens heel Nederland spreek als ik zeg dat één geblondeerde leider genoeg is.