Traditioneel blank

Zwarte Piet is in mijn ogen een grappig, slim, donker mannetje die bij Sinterklaas hoort. Als klein kind vond ik Zwarte Piet eng. Toen ik ouder werd was de angst weg en nu ik volwassen ben wordt de angst voor Zwarte Piet weer groter.
Toen ik voor het eerst hoorde dat Zwarte Piet racistisch is, vond het leuk gevonden, maar vond het tegelijkertijd erg ver gezocht. Als mensen Zwarte Piet racistisch vinden, dan ben ik dus jaren een racist geweest. Want ik vond Zwarte Piet al die jaren best een leuk baasje knechtje . Toen ik mijn zoon vroeg wie Zwarte Piet is, kon hij me haarfijn uitleggen dat Zwarte Piet het knechtje van Sinterklaas is. Mijn dochter (3 jaar) vroeg ik hetzelfde. Zij zei: ‘Zwarte Piet is zwart’ Ik prijs mezelf gelukkig met een Intelligente dochter.
Zwarte Piet wordt door (mijn) kinderen gezien als het zwarte knechtje van Sinterklaas. Het is overigens hun lievelingsknechtje, want hij brengt cadeautjes. Niets mis mee, heeft niets te maken met racisme.
Toch begin ik te twijfelen. Als blanke Nederlander kan ik niet voelen en ervaren wat racisme is. Ik word namelijk nooit gediscrimineerd. Aan de reacties op het veranderen van het uiterlijk van zwarte Piet, blijkt dat er nog zeker veel racisme in Nederland is. Ik troost me met de gedachte dat waarschijnlijk alleen hele domme, blanke Nederlanders racisme spuien. En dan vooral op internet. Waarom zou je anders zo furieus worden op donkere mensen die wat willen veranderen een traditie.
Vaak lees ik dat Zwarte Piet een traditie is die bij Nederland hoort. In kromme zinnen vol fout gespelde woorden wordt dit te pas en te onpas gebruikt als argument. Tradities veranderen door de jaren heen. In de middeleeuwen had men in Limburg de traditie om de kop van een levende gans te trekken. Het altijd gezellige Ganstrekken, een echte traditie! En wat dacht je van het jaarlijkse megafeest op Faeröer-eilanden. Waarbij ongeveer tweehonderd dolfijnachtige beestjes vrolijk worden afgemaakt. Is traditie!
Het ganstrekken gebeurt nog steeds in Limburg. Tegenwoordig worden er dode of nep ganzen gebruikt. Het schijnt een prachtfeest te zijn. Een traditie kan dus prima aangepast worden.
Misschien moet ik met de andere blanke Nederlanders maar eens gaan toegeven dat racisme nog springlevend is. Het is een soort Nederlandse traditie om racisme niet te tolereren. Deze traditie kunnen we beter houden zoals ze is.