Stop de zwartepietendiscussie!

Dennis Dijkstra 14 nov 2016

Wat voor een beeld willen we bij het Sinterklaasfeest hebben? Eentje met detectiepoortjes en demonstraties (als het daar al bij blijft) of eentje waar kinderen – met welk cultuur, afkomst en huidskleur dan ook – kunnen genieten van het feest?

Als ik het nieuws lees, dan lijkt het er op dat het helaas het eerste beeld wordt. Wordt het niet eens tijd dat we ‘de knop omdraaien’? Dat we eens ‘in elkaars schoenen stappen’?
Ik heb dat ook gedaan en daardoor snap ik zowel de voorstanders als de tegenstanders van Zwarte Piet. De voorstanders noemen het Sinterklaasfeest een onschuldig kinderfeest, een traditie en zeggen dat de Pieten zwart zijn door de roet in de schoorstenen. De tegenstanders zeggen dat het Sinterklaasfeest racistisch is en dat de uiterlijk van de Pieten eenvoudig aan te passen is. Ik kan mezelf in beide groepen vinden en ook hun argumenten delen en begrijpen.

Het Sinterklaasfeest wordt er niet gezelliger op als het blijft zoals het nu gaat. Daarom schrijf ik ook dit artikel, want ik wil dat iedereen iets heel belangrijks in gaat zien. De kinderen met een donkere huidskleur worden – bewust en onbewust – door kinderen met een blanke huidskleur voor Zwarte Piet uitgemaakt. Geen ouder wil dat zijn/haar kind door een kind/kinderen wordt buitengesloten en/of uitgescholden. En al helemaal niet als het over elkaars uiterlijk gaat. Iedereen wil dat zijn/haar kind zich goed en veilig kan ontwikkelen en vrienden – van welk cultuur, afkomst en huidskleur dan ook – kan maken. Het hoeft niet zo te zijn dat je met iedereen bevriend bent, maar vredig met elkaar samenleven zou toch ook mogelijk moeten zijn!

Daarom stel ik voor dat we overal de ‘roetveegpieten’ invoeren. Je kan je kind alles wijsmaken, dus je kan je kind ook wijsmaken dat dat niet de buurman is (want die is ergens anders het Sinterklaasfeest aan het vieren) en dat de stoomboten voortaan een douche hebben, waardoor de gezichten van de Pieten niet meer zo zwart zijn. En nee lieve voorstanders, de traditie verandert niet omdat we de gezichten van de Pieten veranderen. Of is de traditie veranderd toen de Pieten geen roe meer mochten dragen? Nee hoor, we kennen nog steeds dezelfde traditie!

We moeten samen – met elkaars hulp – er wat van maken in Nederland. Dat gaat niet lukken als iedereen ‘z’n poot stijf blijft houden’. Het leven is geven en nemen mensen, laat je dus a.u.b. van je goede kant zien!