Prinsesje in de Leerlingenraad

Maccie 14 nov 2016

Gisteravond zag ik Nova, ons achternichtje. Lang en slank, grote, ronde ogen, bijna acht jaar. Prinsesje noemen we haar omdat ze dat ook is. Ze zit in groep 5. Op Facebook zag ik al een foto voorbijkomen van de leerlingenraad en een trotse tweet van haar papa. Zij zit in de leerlingenraad. Zij is het kleinste meisje op de foto. Wij feliciteren haar omdat ze gekozen is uit de kinderen uit haar klas. Ze zegt, terwijl ze verder gaat met tekenen: ‘Ik ben niet gekozen, ik ben gestemd’.

Als ik vraag wat ze doen in de leerlingenraad zegt ze: ‘Ik heb drie papieren met allemaal dingen.’ Ze loopt naar boven om het mapje te halen. Met een gewichtige blik geeft ze het aan mij. Ik zie staan ‘niet pesten’ en vraag haar wat ze doen als er wel gepest wordt. Ze is even stil en zegt dan haar schouders ophalend ‘Dat weet ik nog niet, daar gaan we het nog over hebben’. Ze houdt het plastic mapje met trots vast en ik zie ineens een beeld voor me van zo’n vijftien jaar later als ze als een projectleider of manager in de dop dezelfde dingen zal zeggen: ‘Daar gaan we nog over scrummen.’ Of nee, dan zal er vast een nieuwe vorm van overleg uitgevonden zijn.
Als agendapunt voor de volgende vergadering staat: ‘ander wc-papier’. ‘Ja’, zegt zij, ‘ons wc-papier is net zo hard als dit schrijfpapier omdat het beter is voor het milieu maar dat vinden wij helemaal niet prettig’. Een goed punt vind ik. Daar zijn kinderbilletjes niet voor gemaakt. Trouwens, ook onze billetjes niet.
Dan staat er nog: ’23 september statshuis’. ‘Ik ga met de directrice naar de burgemeester’. Nu vallen wij stil want dat is nog eens even wat. Naar de burgemeester.

Bij het vierde punt ‘proefjesdag’ maak ik een blunder. Ik denk wat leuk, ze gaan allemaal dingen proeven die ze zelf meenemen of maken en wat grappig verzonnen: ‘proefjesdag’. Ze zucht nog net niet als ze mij uitlegt dat proefjesdag een dag is dat ze proefjes mogen doen. Duhhhhh.
Als ze naar bed gaat krijgen we een dikke knuffel. Met haar mapje onder d’r arm loopt ze parmantig de kamer uit. Haar loopbaan is begonnen.