Politieke apathie kan niet meer. Vooral niet nu.

Ik schrijf dit stuk nu maar, omdat het er toch tijd voor lijkt: Trump is president geworden van de Verenigde Staten van Amerika. En waarom? Wie zal het weten en wat de reden ook zal zijn geweest: het is niet goed. Mijn hemel, I don’t envy the voters in the United States these days. Dit was vaak ter sprake gekomen: kiezen tussen twee kwaden. Ik zou me echt bekneld voelen en gewoon niet stemmen omdat beide keuzes toch slecht waren naar mijn mening. En dat is nou juist net datgene wat niet moet gebeuren. Je moet echt stemmen.

Ik noem mezelf soms politiek apaat voor de Nederlandse politiek. Iets minder apathie voor buitenlandse politiek, maar toch boeit politiek in het algemeen me gewoon niet. En ik herken dit gedrag bij veel andere mensen van mijn leeftijd. En dat is eng. Soms zeg ik voor de grap dat de slimme mensen onder ons gaan studeren aan universiteiten en vervolgens ergens zorgeloos gaan werken in een of ander bedrijf of lab en wie achterblijft gaat de politiek in. Nu ben ik niet heel serieus hierover, er zitten genoeg slimme mensen in de politiek en dat weet ik ook wel. Een daarvan heeft natuurkunde gestudeerd, dan kun je ook wel wat.

Politieke apathie is wel echt een probleem. Ik maak deel uit van dit probleem. Maar in het licht van wat er gebeurd is in deze wereld, niet langer. In Nederland komen de verkiezingen er ook aan volgend jaar. Als je niet wil stemmen, geloof me nou maar: je moet stemmen. De democratie vráágt erom, sméékt erom. Als je niet stemt, valt jouw stem weg en dat maakt plaats voor de mensen die zich niet inlichten over belangrijke dingen in de politiek en gaat het land zo achteruit.

Het probleem dat ik altijd ondervind als ik nadenk over stemmen in politieke verkiezingen, is dat ik tegen "uneducated" stemmen ben. Stemmen zonder nadenken of zonder zelf onderzoek te doen naar van alles en nog wat, zodat je je stem niet optimaal benut, of iets steunt wat je eigenlijk helemaal niet wil steunen. Ik dacht altijd dat ik zelf zo’n uneducated stem zou uitbrengen. Nu realiseer ik me dat dat niet hoeft te gebeuren als ik gewoon een keer m’n nek uitsteek en ga kijken naar de politieke partijen en wat ze doen en waar ze voor staan. En dat ga ik ook doen.

Als je oud genoeg bent om te stemmen, beste lezer, ga stemmen volgend jaar. Educate yourself and vote.