Mening van een millennial

loesvandijkk 10 nov 2016

Ongeloof, schok, verbijstering. Nog geen minuut was ik wakker toen het nieuws tot mij doordrong. Deze seksistische, racistische narcist is onze kersverse wereldleider.

Het gros van de rationele denkers zal hier niet al te vergenoegd op reageren. Berichten stromen binnen over wat een funest de nieuwe president zal zijn voor het milieu, voor de vrede en voor de economie.
In 1998, het jaar dat ik mijn eerste woorden sprak, sprak Trump over de Republikeinen van Amerika. Hij noemde ze de domste groep stemmers, die alles geloven wat er wordt gezegd.
Trump heeft feilloos ingespeeld op de onrust en onvrede die onder hen heerst in Amerika. Dan doel ik niet op Washington en New York, het Amerika dat wij buitenstaanders zien, maar het Amerika achter de schermen, de doorsnee mensen.

Momenteel, 18 jaar later, ben ik bang. Niet voor Trump. Niet voor de toekomst van de Verenigde Staten, maar voor Nederland, en wel door de volgende zin:
“En ook wij Nederlanders zullen ons land terugveroveren!”
Dit bericht werd de wereld ingestuurd door niemand minder dan Geert Wilders. Verschrikkelijk.
Ik mag hopen dat menig mens deze mening met mij deelt. Trump’s white supremacist volgers waren een minderheid in Amerika, laat Wilders ons land niet op de zelfde manier polariseren, door te pretenderen alsof deze opmerkingen door de beugel kunnen! Nederland, als het land van de Nederlanders is niet meer. “Wij” zijn een mengelmoes van mensen die hier heen zijn gevlucht voor het behoud van het eigen leven, “wij” zijn mensen zoals ik, geboren en getogen in Nederland en “wij” zijn enkel de mensen die deel uit trachten te maken van de gemeenschap van ons land. Dus inderdaad, Geert, wij gaan ons land terugveroveren. Echter, de ‘wij’ waar u over spreekt, includeert geen mensen zoals jij. Wij Nederlanders, zijn de mensen die samen aan een betere toekomst voor Nederland willen werken; ongeacht afkomst of sekse.
Aan de lezers van dit bericht, draag alstublieft een steentje bij aan het voorkomen van de polarisatie in ons land. Het verkiezen van een leider als Trump dient absoluut niet als voorbeeld voor Nederland, dit is niet onze beste optie. Kiest u voor een verdeeld land, waar zelfs de mensen die hier geboren zijn zich niet op hun plek kunnen voelen ten gevolge van bijvoorbeeld een huidskleur, of, kiest u voor een land wat zich met elkaar verenigd zonder dat er zondebokken aangewezen moeten worden?