Leuker kunnen we het niet maken

Angelo B. 2 nov 2016

Of we het nu leuk vinden of niet, belasting betalen moeten we allemaal. Dit is geen keuze, als je salaris binnenkomt is een groot deel van je geld al in handen van de staat. Maar we hebben met z’n allen afgesproken dat we dit gaan doen, want er is toch geld nodig om het land draaiende te houden, nietwaar?

Maar hebben we dan óók afgesproken dat De Belastingdienst dan meteen maar alles mag doen dat ze wensen? Volgens mij niet, maar toch is dat waar wij (en velen met ons) tegenaan lopen. Wij hebben kinderen, en die kinderen hebben opvang genoten. Daar krijg je in dit land hulp bij in de vorm van kinderopvangtoeslag, uitbetaald door, jawel: De Belastingdienst. Dat kan heel erg goed gaan, maar ook gruwelijk fout.

Als De Belastingdienst namelijk een foutje maakt kan dat verstrekkende gevolgen hebben. Want wat doet De Belastingdienst dan? Die gaan dreigbrieven sturen, dan moet je bezwaar maken, en daar mogen zij dan weer 6 weken over nadenken voor je überhaupt een antwoord krijgt. Nu zou dit op zich geen ramp zijn, als de mensen die bij De Belastingdienst werken de kennis hadden om hun werk op een juiste manier uit te voeren.

Je zou het eigenlijk eens moeten doen, gewoon voor de gein: Bel de belastingtelefoon met een vraag. Grote kans dat je, als je tien keer belt, tien keer een ander antwoord krijgt. De één raadt je aan bezwaar te maken, de ander zegt dat je eerst je eigen gegevens moet opsturen, nummer drie beweerd dat je eerst (op twee verschillende adressen, uiteraard) alle uitbetaalde bedragen én de verrekende bedragen moet opvragen. Deze mensen werken blijkbaar ook nog eens allemaal op andere locaties, want ik heb er nog niet één gesproken die ook maar enige informatie kan inzien dat niet perfect binnen zijn of haar afgebakende blokje service valt. Zo kon één mevrouw me wel vertellen hoeveel ik zou terugkrijgen, wat ik zelf al had kunnen lezen op de internetpagina van Mijn Toeslagen, maar NIET of daar nog iets mee verrekend moest worden.

De Belastingdienst stort op maandag geld op je rekening voor een toeslag, en vordert op dinsdag een deel van je salaris in vanwege een achterstand. Er is geen touw aan vast te knopen, en zo wíl De Belastingdienst het ook, want één foutje van jouw kant en je bezwaar is ongeldig. Leuker KUNNEN ze het niet maken, makkelijker WILLEN ze het niet.