Lege stad

Antoine Vanhemelrijk 11 nov 2016

“Nee, die hebben we niet. Het staat wel in de folder maar dat kunnen we niet allemaal op voorraad hebben.”
Jammer, dan maar even naar de zaak aan de overkant.
“Helaas meneer, dit artikel hebben we alleen online.” Ai. “We kunnen het wel voor u bestellen zodat u het morgen in de winkel hier kunt afhalen.” Dit maakt me niet echt gelukkig, moet ik nog eens hierheen komen. Nog eens 30 kilometer met de auto en deze ergens te duur stallen…
Goh, da’s nou vervelend. Toch nog even naar die ene zaak op de hoek.
“Te huur”, zegt het bord in de etalage. Ook al niet dus.
Dan is er nog één kans, namelijk de zaak aan het eind van de straat verderop.
Hé, een outletstore met schoenen. Nou dan houdt het op.

Op het verlanglijstje voor mijn vriendin’s verjaardag staan gelukkig nog meer suggesties.
Dan ga ik maar proberen of het lukt die cd te pakken te krijgen. En die mooie kalender. De muziekzaak zit iets verderop en de boekenzaak daar dichtbij.
Hé, wat is dat nou? Hier was de muziekwinkel… “Te Koop”. Ook al niet.
In de boekenwinkel, die er gelukkig nog wel is, loop ik een rondje.
“Kan ik u helpen?” vraagt een meneer. “Nee, kalenders hebben we niet.”

Ik kom buiten en besluit naar huis te gaan. Alles wat ik in gedachten had als cadeautje is immers niet te koop in deze stad. Jemig, wat sonde van m’n energie. En erger nog, wat heb je nu nog aan zo’n stad waar je de meest doorsnee-achtige artikelen niet kan kopen? En wat doen al die andere mensen dan die toch ook door de straten van de stad lopen? Ook tevergeefs op zoek?

Thuisgekomen kruip ik achter de laptop. Ik zoek even enkele cadeautjes op. Dat valt niet tegen, vier van de vijf die ik in gedachten had kan ik vinden. Als ik ze nu bestel wordt er één zelfs morgen al geleverd, en de andere komen overmorgen of de dag erop als er niets tussenkomt. Dat is nog op tijd. En twee ervan worden zelfs gratis bezorgd!

Drie dagen later. Alle bestelde dingen zijn binnen. Geweldig, en voor nauwelijks meer geld dan wanneer ik ze in de stad had kunnen kopen.

Toch vreemd, maar een teken van de tijd. Een lege stad. Voor een boodschap kun je beter achter je laptop thuis zitten. Online winkelen is de stad van nu; de oude stad wordt weer dorp, waar je gezellig wat gaat drinken op het terras. Zonder boodschappentas!