Is Trump de juiste persoon op de juiste plaats?

Henny A.J. Kreeft 9 nov 2016

De rook is opgetrokken in de Verenigde Staten van Amerika en alles wijst er op dat Donald Trump de nieuwe president van het grootste en machtigste land van de wereld is geworden. Trump die bekend staat als een persoon die geen blad voor de mond neemt, een grote populist is en geen politieke en militaire ervaring heeft. Zo iemand is president geworden; zou het nog gekker kunnen?

In het artikel “US democracy is for sale” dat ik schreef voor mijn mijn eigen site en voor een Fins / Amerikaanse site, gaf ik aan dat de midstream-media de democratie hadden gekocht. Hier bedoel ik mee dat door de artikelen die geplaatst werden, alleen maar gekeken werd naar de kandidaten van de Democraten (Hillary Clinton) en van de Republikeinen (Donald Trump), zonder aan te geven dat er nog twee andere kandidaten zijn.

Er werd niet of nauwelijks aandacht geschonken aan de kandidaten van de Green Party (Jill Stein) en van de Libertarians (Gary Johnson). Waarom gebeurde dit? Mogelijk omdat beide partijen niet genoeg budget hadden om een klinkende campagne te voeren; misschien wel dat ze de media niet konden ‘kopen’.
Of was het zo dat men (lees: media) er van uitging, dat het altijd maar draait om de Democraten en Republikeinen?

In de afgelopen maanden is de campagne van beide kandidaten vertroebeld geworden door ‘lelijke’ zaken, zoals onderzoek naar mails op privé-servers, een kandidaat die vrouwen in het kruis zou hebben gepakt, moslims en Mexicanen (eigenlijk in het algemeen buitenlanders) als tweederangsburgers zou beschouwen en ga zo maar door. Tevens zouden beide kandidaten de bezetting van Palestina geaccepteerd hebben.
Volgens gasten bij Nieuwsuur zouden vele Amerikanen het compleet beu te zijn dat kandidaten voor presidentsverkiezingen elkaar gaan besmeuren met modder en dat het nu tijd wordt voor een ander systeem en andere kandidaten. Zou het dan geen tijd zijn geweest om aandacht te schenken aan kandidaten van andere partijen?

Maar de vraag is nu of Donald Trump als populist, met radicaal rechtse vrienden in de wereld, wel de juiste man op de juiste plaats is. Kan Trump zich fatsoenlijk aan de wereld verkopen als leider van het grootste land van de wereld? Kan Trump als ondernemer zich handhaven bij andere leiders van landen op de wereld? Wat gaat president Trump de wereld aandoen? Gaat het beter of drijft de (financiële) wereld af naar een recessie, zoals al voorspeld is?

Ik houd mijn hart vast.