Is ’t filmgevecht het wel waard?

ZainalPalmans 4 nov 2016

Een speelfilm maken. Wie doet dat nog in het koude kikkerlandje? Wellicht een tig aantal filmcracks in het westen van het land die hun passie proberen te verkopen aan het publiek. Ik geef ze groot gelijk, want filmen is leuk!

Maar in Drenthe? De provincie van de hunebedden? Zijn daar wel filmmakers? Een paar gekke filmliefhebbers uit Hoogeveen en omgeving gaan een poging wagen. Deze mensen heb ik met mijn filmvirus aangestoken en uit de familie- en vriendenstal getrokken of van de straat geplukt bij een plaatselijk café.

Drama of komedie toch? En in het Nederlands uiteraard? Nee en neen. Een heuse actie en horror zombiefilm in het Engels. Waarom altijd moeilijk doen? Het concept is hier in Nederland nog nooit vertoond: een actie slash horrorfilm met zombies c.q. geïnfecteerde mensen in een grootschalig jasje. Heb je dan niet een paar honderd figuranten en crewleden nodig? Ja, die zijn zeker nodig! Deze mensen komen van heinde en verre om een zombie te spelen of een burger in nood. Hoe vet, en dat allemaal via social media. Nooit gedacht dat het zo kon.

Ik ga, samen met mijn passievolle en enthousiaste filmteam, het gevecht aan. Het maken van een speelfilm als deze vergt veel doorzettingsvermogen en overtuiging. Een gevecht met veel tegenslagen en weinig lichtpunten. Een gevecht dat bijna niet te winnen is: budgetproblemen (alles moet via crowdfunding), chaos van de planning, locaties regelen, defecte camera’s, spullen vergeten, scènes die niet goed geacteerd of geschoten zijn, moeizame communicatie, onenigheid op de set en noem het maar op. Als ik zo doorga dan heb ik een paar bladzijdes met een monsterlijke grote opsomming. Wie weet haal ik daar het wereldrecord mee!?

‘Pijn is fijn’ komt er in me op. Mijn passie en mijn dromen vormen een lantaarn en helpen mij, en mijn filmteam, om het donkere pad met vele bochten en hindernissen te belopen die uiteindelijk zal leiden tot het maken van een liefdevolle speelfilm, ook al is het genre erg bruut en eng.

De weg ernaar toe is lang, zwaar en avontuurlijk, maar de cohesie èn het samen verlangen naar één product, samen met je fanatieke supporters en achterban, doen de stemming omslaan in pure euforie.

Hoe dan ook, we gaan ervoor en vechten als sterke en energieke gladiatoren om onze dromen uit te laten komen. Dat wil toch iedereen in het leven?