Het Zwitserleven-gevoel is definitief verdwenen!

Freec01 10 nov 2016

Banken, het kabinet en ook Rutte dansen rond de pensioenpotten van meer dan 1200 miljard euro; het kapitaal neemt toe. Banken (’investeer a.u.b. in onze waardeloze hypotheken’), het kabinet (zie artikel ‘Gevaarlijke cocktail bank en regeringsadviesorgaan’: Barbara Baarsma wil de schotten tussen de fondsen en banken verwijderen ) en ook Rutte (zie artikel ’Plan Rutte’: ‘individuele rekening’) dansen rond deze vetpotten. Zelfs de Autoriteit Financiële Markten wil naar een ‘individuele rekening’ toe, terwijl dit orgaan alleen tot toezicht houden geroepen is. (zie artikel ‘AMF wil over de pensioenfondsen de baas spelen’). De verzekeringsmij. deden al eerder een gooi naar de pensioenpotten. Aegon wil ‘één groot pensioenfonds’. Zwitserleven werpt zich in de strijd met de slogan ‘maak ZZP-pensioen heel aantrekkelijk‘. Ik wil dit met u bespreken. Zwitserleven was lange tijd op TV bekend van het ‘Zwitserleven-gevoel’. Banken en verzekeringsmij. hebben het intussen bij consumenten en pensioendeelnemers geheel verbruid met hun gemene woekerpolissen en halsstarrige weigering tot compensatie. Pas werd bekend dat ABNAMRO (Zalm c.s.) niet schuwde handtekeningen van cliënten te vervalsen: terecht geen kerstpakket dit jaar.
Terug naar Zwitserleven. Zij is dochter van Vivat. Vivat is opgeslokt door een Anbang Holding, een 100% dochter van de Chinese Anbang Verzekeringen (‘Anbang’). Pensioendirecteur Hans Visser biedt meteen een lege huls. ‘Wij staan dichter bij de klant door meer inzicht te bieden en we hebben lagere kosten’. Wat is dichter bij de klant? Hoe dan? Meer inzicht waarin? Lagere kosten? Lager dan wat? Ten slotte: wie gelooft dit nog? Verder gelooft hij heilig in individualisering. Visser zit op de zelfde lijn als Baarsma, Rutte, Van Vroonhoven. Een soort Bilderbergachtig samengaan om hoe dan ook tot een individuele rekening te komen. Het nieuwe kabinet zal daarover wetgeving maken; weet dus op welke partij u stemt! Dan komt de aap uit de mouw: ‘Nu hebben we 12% van de markt, maar willen (…) naar 20%!’ De ZZP is de nieuwe prooi. Het Alg. Pensioenf. doet het beter, stelt mr. Cees Freeke. Hoewel APF ook meent dat de markt (doet het kabinet wat de markt wil?!) naar meer individuele pensioenen toegaat, vormt het kringen waarin pensioenregelingen de kosten van administratie en beleggen samen delen.

De consument en de pensioendeelnemers zijn inmiddels het Zwitserleven-gevoel volledig kwijt; dit zit nu bij banken, kabinet en verzekeringsmaatschappijen.