Het gelijk van Sylvana

arnold verschut 15 nov 2016

Daar was ze weer! Onze prille politica Sylvana Simons maakte weer eens haar opwachting bij Pauw, deze keer om vrolijk mee te wauwelen over de rampen die de wereld in het algemeen en Amerika in het bijzonder zullen overspoelen nu Donald Trump tot de 45ste president van dat land is gekozen. Zoals Obama destijds, nog voordat hij één enkele dag het hoogste ambt had bekleed, werd bewierookt en op voorhand heilig was verklaard, zo meedogenloos wordt deze President-Elect verketterd en van alles beschuldigd wat mooi maar vooral lelijk is. Dat Trump legaal is gekozen, is dan niet meer dan een onwelkom detail, als de uitslag van de verkiezing tegenvalt.
Sylvana kwam op de proppen met een foto- en tekstfragment van een televisie-interview dat Trump in de jaren 80 of 90 zou hebben gegeven en waarin hij – zo leek het – zich zeer laatdunkend uitliet over de Republikeinse kiezer. Nog daargelaten de vraag of Trump in die jaren al enige politieke ambitie koesterde, onze DENK-politica wist het fragment feilloos te duiden: ‘hoe arrogant kun je zijn?’ Pauw was zo alert om twijfels te uiten of het fragment wel authentiek was. Simons reageerde met de nu al legendarische woorden: ‘Ik heb het bewegend beeld gezien’, een bevestiging die ze voor de zekerheid nog eens herhaalde met een gezicht dat geen ruimte liet voor enige twijfel of tegenspraak.
Helemaal aan het eind van het programma prikte Pauw haar zeepbelletje onverbiddelijk door: het fragment waarop Simons zich beriep, klopte niet en was gefotoshopt. Simons haastte zich om haar vondst terug te trekken met de mededeling dat ze in de ‘social media-val’ was getrapt. Maar mevrouw Simons, u had toch het bewegend beeld gezien?!? Als het fragment niet echt was – en dat was het niet – dan is er helemaal geen televisie-interview geweest waarin Trump deze uitspraken deed, laat staan dat zij het gezien kan hebben. En laten we eens veronderstellen dat het interview er wel was geweest, hoe groot is – gelet op de inhoud van de quote – dan de kans dat in de verkiezingscampagne dit interview niet dagelijks door de Democraten in de media zou zijn geslingerd? Ik weet niet wat verontrustender is: de naïviteit om – kennelijk zonder enige feitencheck – een dergelijk bericht bij Pauw in te brengen of het bewust liegen over de betrouwbaarheid ervan. Als dit de manier is waarop Simons zich – mocht zij tot volksvertegenwoordiger worden gekozen – in de Tweede Kamer gaat manifesteren, dan kan (politiek) Nederland zijn borst natmaken.