Geniet voor mij

Shannon Zwart 18 nov 2016

Genieten is een sport. Alleen gevorderden weten te kunnen genieten van een plensbui op je kanis, een grote geldprijs gewonnen door de buren en/of een defecte lift die je kreupele oma naar de zevende verdieping zou moeten brengen. Maar genieten van een georganiseerd moment die je plezier en zaligheid zou moeten brengen kan al een oefening zijn.

Zo was ik laatst bij een concert waar ik al vier maanden naar uit had gekeken. The Cinematic Orchestra speelde deuntjes in een uitverkochte Schouwburg en voor de verjaardag van mijn zus had ik kaartjes weten te bemachtigen.

Door een gemiste overstap kwamen wij iets later aan dan gepland, met als gevolg dat de laatste twee plezante plekken voor onze neusjes in beslag werden genomen. Al schuifelend wisten we alsnog een bescheiden plek op de vloer te veroveren en de eerste noten van het voorprogramma begonnen synchroon aan mijn zoektocht naar de meest comfortabele lichaamshouding. Nog voor ik ook maar enig comfort had ervaren begonnen alle handjes te klappen en werd de pauze ingewijd.

Door wat geschuifel hier en daar kwam ik achter een jongeman te staan die de bron was van een zeer onaangename geur. Het moment waarop ik wenste dat ik een kotszakje had meegenomen ging gepaard met het moment dat mijn lichaam mij kenbaar maakte het toilet te willen bezoeken. Na een uur verliet ik onder luid applaus de zaal, mikte mijn lichaamsafval het riool in, haalde onze jassen op bij de garderobe en zocht een comfortabele stoel uit naast de uitgang van het gebouw. Met het uitzicht op een (nog) minder gestemde man wachtte ik tot mijn zus was uitgejoeld.

Als genieten echt een sport was, zou ik niet eens mee mogen doen aan de voorselectie. Ik zou bestempeld worden met een forse onvoldoende en tweedehands tomaten moeten ontwijken, gegooid door hevig brullende toeschouwers.

Ik heb dan wel niet de hoofdprijs gewonnen, of ook maar enig kans gemaakt op een gouden plak. Ik heb van deze wanhoop een oefening gemaakt en een beginnerslesje ‘genieten’ gehad.

Ik heb genoten van de heenreis waarin mijn zus anekdotes vertelde over haar Russische Salsa partner Svyatoslav. Ik heb genoten van de man die mijn rechter ooghoek wist te imponeren met zijn excentrieke dansmoves. Ik heb genoten van de drummer die zijn euforie niet wist te onderdrukken. Ik heb genoten van de slappe friet op het station en ik heb genoten van mijn zus die heeft genoten.