Duurzaamheid duurt het langst…

[email protected] 2 nov 2016

O wat zijn we blij met de A.C. Tion, maar het is natuurlijk gewoon een Mega Meuk Magazijn, een winkel om een hele primaire korte termijn behoefte van aanschaf te faciliteren. Wanneer je naar binnen gaat voor wattenstaafjes, kom je, als je niet oplet, met een winkelwagen vol rommel thuis.

Verbazingwekkend dat we massaal spullen kopen om een paar keer te gebruiken om daarna toe te vertrouwen aan de vuilophaaldienst. Ho ho ho, ik maak mezelf er ook schuldig aan. Tot een jaar of wat geleden noemde ik het nog mijn eigen magazijn. Bijna wekelijks liep ik er binnen om me te vergapen aan alle nieuwe dingen, waarvan ik dacht dat ik ze nodig had. De komende 10 jaar kan ik onder alle stoelen in mijn huis ieder kwartaal de viltjes vervangen. Ik heb al 6 maatbekers weg gemikt en er staat sinterklaaspapier tot 2030 als we dat feest dan nog maar vieren.

Door betrokken te raken bij duurzaamheidsprojecten binnen de gemeente waar ik woon, ben ik me bewuster geworden van wat er met ons milieu gebeurd. Mijn huis is ingericht door gebruik te maken van de cradle to cradle gedachte… oude banken, tafels stoelen, allemaal nog goed bruikbaar, vormen een mooie bonte verzameling, die speciaal op elkaar afgestemd lijkt te zijn. Toen ik vorig jaar in mijn Facebook groepje vrienden vroeg om een stofzuiger, had ik binnen een paar uur een paar stofzuigers.

Er staan drie prullenbakken in mijn keuken, één voor papier, één voor plastic en nog ééntje voor het restafval. Mijn grote grijze container kan gemakkelijk 1 keer per maand geleegd worden. Iedere twee weken hang ik een zak plastic buiten samen met de prullenbak met papierrestanten.

Waarom duurzaamheid nou het langst duurt? Omdat ik al twee jaar bezig ben om mensen te activeren om deel te nemen aan een aantal minder milieu belastende energie projecten. Omdat ik sinds, ik met mijn recentelijk gekochte fiets naar een afspraak ga, ik veel eerder moet vertrekken. Hartstikke duurzaam, maar het duurt wel langer. Het duurt langer voordat projecten geaccepteerd of zelfs geadopteerd worden. Het duurt langer voor ik op de plek van bestemming ben, al heeft het neven effect, verlies van kilo’s wel een positieve invloed op mijn algehele gesteldheid.

Het heeft lang geduurd voordat ik overtuigd was, maar nu ik het doe is het allemaal zo vanzelfsprekend dat ik je uitnodig om het ook te doen. Laten we samen kijken of Duurzaamheid niet het langst duurt, maar voortduurt…..