Defensiegelden

Ergens in de 70-tiger jaren – een derde dinsdag in september – gebruikte ik het avondmaal met mijn 2 toen nog kleine kinderen. NL werd toen nog bevolkt door 14 miljoen inwoners. De defensiebegroting werd via de aanstaande TV terloops genoemd. Wat bleek? “Onze Begroting” bedroeg toen 14.000.000.000 ouderwetse guldens per jaar.
Ik liet het bedrag op mij inwerken. Van de verbazing bekomen, keek ik om mij heen. Dit kan niet waar zijn. Mijn gezin droeg Fl. 4000,00 per jaar bij aan onze nationale oorlogsmachine. Uiteraard noemden de toenmalige Haviken dit Defensie. Dat betekende dat het gemiddelde NL-gezin TWEE netto maandlonen diende af te dragen aan deze onzin.Daarvoor al jaren als kleine jongen de verhalen moeten lezen en horen van ene Luns dat de Russen zouden komen. Gelukkig bedraagt het bedrag nu “slechts” 10.000.000.000. Euro’s per jaar. Voor sommige praktiserende Christenen is dit niet genoeg. Er dient nog 4 miljard bij te komen. We zijn in al die jaren niets opgeschoten. Ook nu gaat het gemiddelde gezin met twee kinderen 2 maandsalarissen inleveren voor een niet bestaande vijand. En als deze er niet is; ga je gewoon naar het Midden-Oosten. Daar zijn er genoeg. Wel netjes 4 mei vieren natuurlijk; terwijl “onze jongen” in hun F-16, Syrië bombarderen, omdat ene Assad, geen dollars meer wil ontvangen voor zijn olie, maar Euro’s.
En maar uitbraken op de TV in alle programma’s, dat die Trump gek is. Ik vermoed dat hij stiekem een schotel op een van zijn gebouwen heeft staan, zodat hij naar de NL-TV kan kijken. Dit verwart mij erg. Ik wil eigenlijk naar een psychiater. Maar omdat ik ooit op de avondschool heb gezeten en daardoor wat meer ben gaan verdienen, dien ik eerst ff 385 euro’s te storten.