De Sinterklaasintocht van 2016

Ons gezin kijkt er iedere keer weer naar uit: de intocht van Sinterklaas. Om twaalf uur ging de televisie aan. Een uur lang keken we naar wat er zich op de beeldbuis afspeelde. Met open mond van verwondering want er gaat nogal wat fout tijdens zo’n intocht.

Dit keer bleek de pakjesboot te zwaar beladen. Daarnaast was er nog iets met een sluis die dicht zat en verder hielden de kleurrijk geschminkte toeristenpieten het Pietenhuis nog steeds op een gezellige manier bezet.

Tja, je moet het maar kunnen verzinnen als programmamaker. Petje af.

Echter, een paar dingen vielen m’n kinderen op!

Ik dacht: ‘Oh-oh, nu komt het.’
De hoofdpiet was nergens te bekennen! Met ‘dat ie vast en zeker ergens anders op de boot bezig was’ werd deze kwestie vrij makkelijk opgelost. Verder vonden ze dat de pieten allemaal wel heel coole gymschoenen aan hadden. Ook vonden ze dat Sinterklaas er gezond uit zag. ’Hij lijkt wel een stuk dunner dan vorig jaar, toen ie in ons dorp was, pap. Langer ook.’

Geen enkele opmerking over de zwarte, bruine, witte en ontplofte-verfbom pieten. Hip geschoende pieten in harmonie, dát was wat de kinderen zagen.
Wat ík me vooral herinner van deze intocht was het beeld van dat ene jongetje, zittend op de nek van papa. Tranen van de spanning, want Sint en Piet waren weer in het land. Prachttelevisie.

M’n kinderen genoten. Ik wilde ook, maar ik werd afgeleid door de vele fluoriserende politieagenten die meeliepen in het feestgedruis. En blijkbaar zijn deze nodig, want toen ik later het nieuws checkte, las ik dat er tegelijkertijd elders fel gedemonstreerd werd, door de NVU en Kick Out Zwarte Piet. Volwassen mensen – extremisten – die allebei volgens hun eigen agenda bezig zijn met het stelselmatig verkrachten van een kinderfeest. Gelukkig hebben we er niets van gezien.

Zwart geschminkt, rode lippen, gouden oorring, krulpruik – het vergt mij niet veel inlevingsvermogen; ik begrijp het. Deze intocht was “De Verandering” goed zichtbaar. En volgend jaar zullen er nog minder of helemaal geen bruin geschminkte pieten meer zijn. Helemaal goed. Maar zelfs dán nog zullen er mensen zijn die gefrustreerd zijn vanwege het vermeende racistische karakter van het sinterklaasfeest. Wat onzin is omdat die intentie er niet is. Nooit geweest ook. En ik denk dat je een verknipte volwassene moet zijn om dat er sowieso in te kunnen zien.

Maar goed, laat ze maar weer demonstreren volgend jaar. Ik verheug me er nu al op ze weer NIET te zien.