De macht van het volk

Teijl Pieters 2 nov 2016

Van de week zag ik ergens een plaatje. Een man stond achter een spreekstoel op het uiteinde van een plank boven een ravijn. Aan de andere kant stond een menigte met bordjes in de lucht; het volk. Er stond een Engelse tekst boven, vrij vertaald: Het volk kent zijn ware macht niet…
Het was duidelijk dat als de menigte weg zou lopen dat de redenaar dan te pletter zou storten. Toen ik er wat dieper over nadacht, probeerde ik dit plaatje te betrekken op zaken die knagen bij het volk. Zoals de zwarte pieten discussie, de genegeerde referendum uitslag over Oekraïne, het vluchtelingenbeleid en ga zo maar door. Eerst dacht ik nog, ‘Ja, die macht ligt bij het volk.’ Maar gaandeweg kreeg ik steeds meer bedenkingen. Want als het volk inderdaad niet meer zou stemmen op die ene politicus of partij die van alles doet wat tegen je wil is, dan stap je gewoon naar een andere. Nou dat ‘gewoon’ valt nog niet mee.

Neem nou die zwarte pieten discussie, er zijn maar een paar mensen die ertegen zijn, maar de mensen die erin meegaan zijn wel de mensen met de macht, zoals de acteurs en de media. Paul de Leeuw is er zo een en die kwam van een koude kermis thuis toen hij zijn jeugdig publiek ernaar vroeg. Ongeveer 98% van de aanwezige kinderen bij die show wilden dat zwarte piet blijft. En ik denk dat dat een aardige dwarsdoorsnede is van de Nederlandse bevolking.
Ook zoiets met de referendum uitslag, van de mensen die gestemd hebben was een duidelijke meerderheid tegen het associatieverdrag met Oekraïne. Toch blijft Rutte maar steun zoeken bij de oppositie om een manier te vinden om het volk te piepelen én het associatieverdrag erdoorheen te drukken. Het helpt niet om naar een andere partij over te stappen, want zo ongeveer alle partijen denken er zo over. En dát is nu juist het probleem; al die politici gaan zoveel met elkaar om dat ze steeds meer op elkaar gaan lijken en dat hun standpunten steeds dichter bij elkaar komen te liggen.
Voor mij is het wel duidelijk waar ik op ga stemmen bij de komende verkiezingen. Het wordt in ieder geval geen van de partijen die nu of straks met Rutte in zee gaan om dat associatieverdrag. Het wordt ook geen partij die maar kritiekloos alle moslims hier naartoe wil slepen (begrijp me goed, mensen in nood moeten hulp krijgen, maar het gros van de instroom uit Syrië was niet in nood). En het wordt zeker geen partij die voor de afschaffing van Zwarte Piet is.

Dan blijft er weinig over …

Het Volk aan de macht! Ja ja …