Corruptie bij de politie
De verhalen rond de COR (Centrale Ondernemingsraad) van onze nationale politie zingen al een tijdje rond maar lijken steeds verder te escaleren.
Voor wie het gemist heeft, het gaat over hoe korpschef Bouman leden van dit “werknemersorgaan” tracteerde op extraatjes zoals creditcards, snoepreisjes enz., in ruil voor het niet al te moeilijk doen over veranderingen in de organisatie ten koste van overige personeelsleden.
Een ander woord hiervoor is “corruptie”.
Het deksel van een heus beerputje lijkt inmiddels steeds verder open te gaan.
Maar is dit nu een enkele affaire of is corruptie bij de politie structureel?
We hebben het dan niet corruptie van lagere politieambtenaren zoals ons ook wel eens berichten bereiken, maar over corruptie in de hogere regionen van het politieapparaat.
Ik vrees het ergste.
Zelf ooit ook deel uitmakend van “ons” politieapparaat viel mijn mond vaak open van verbazing over de onbeschaamdheid van het grote graaien.
Zo kan ik mij een korpschef herinneren die bij zijn benoeming een extraatje in het vooruit gesteld kreeg. Wanneer het hem zou lukken om binnen een bepaalde periode het schrikbarend aantal straatroven binnen de gemeente in belangrijke mate te verminderen dan zou hij een premie van een ton ontvangen.
Als eerste maatregel liet hij zijn systeembeheerder de wetcode van een straatroof veranderen. Voortaan hing er in het computersysteem bij een beroving niet meer de wetcode “straatroof”, maar de wetcode “diefstal met geweld”. Gevolg: een enorme daling van het aantal straatroven, de korpschef een ton rijker en de systeembeheerder een belangrijke promotie.
Denk maar niet dat er één diender was die de moed had om deze vorm van corruptie in de openbaarheid te brengen.
Nee, ook ik niet!
Dat zou einde loopbaan betekenen.
Dit is slechts een van de vele voorbeelden die ik kan noemen. Er zijn er nog heel veel meer.
Zo ken ik een oud-collega, die ooit abusievelijk een nota toegezonden kreeg van geleverde computers. Er werd voor elke geleverde stand-allone computer het dubbele in rekening gebracht van wat zo’n computer normaal kostte. In zijn naiviteit stelde hij de leidinggevende die de aankoop gedaan had hiervan op de hoogte. Hij kreeg echter ongenadig op zijn falie omdat hij zich bemoeide met zaken die hem niets aangingen.
Nee, het putdekseltje van de COR is er slechts een van velen.
Men zal uit alle macht proberen de andere dekseltjes gesloten te houden.
Mocht dat niet lukken?
De stank zal niet te harden zijn!