15 MINUTES OF FAME

Felix van Velde 7 nov 2016

ZEVENDE HEMEL
Je ziet het aan de kijkcijfers . Populaire talkshows zijn leuk om naar te kijken. Want je ziet hilarische filmpjes van struikelende kinderen of vallende ouderen. Je ervaart de komische filmpjes als intieme inkijkjes, die altijd “pijnlijk” eindigen, maar een lach niet kunnen onderdrukken. Ik sta naast de bar, samen met een ander genodigde vooraf aan de Show van RTL Late Night. Wij hebben gereserveerde plaatsen. De stagemanager komt op. Hij vertelt dat een deel van het publiek dat achter de “Host” zit, enthousiast moet zijn en hard dient te klappen. Want zij komen in BEELD. Zij krijgen hun “moment of FAME” zoals de NEWYORKER Andy Warhol dat noemde.
Humberto Tan komt een half uur voor de uitzending op de set. Hij danst op de muziek van de DJ. Zou hij dat elke avond doen ? Net als Matthijs van Nieuwkerk dat doet bij DWDD op de muziek van Aretha Franklin.

Ik neem plaats en probeer in de sfeer te komen. Kijk naar de muren met de oude schilderijen van de heer Schiller. Naar de andere mensen uit het publiek. Bij de bar waar Marieke Elsinga haar verhaaltje doet, zit een leuk clubje jonge vrouwen en een jonge man. Kent u HAAR vraagt de stagemanager. De jonge man kijkt onnozel en zegt niets. Nou, hou er rekening mee dat jullie in BEELD komen. Zij krijgen ook hun momentje of “FAME”. Naast de DJ , de Stagemanager, werken er nog meer mensen mee aan de show. Zoals Visagistes en beveiligers. Een ober vult de glazen met water en schenkt de thee in. Ik zie ook een dame die vlak voor de start bij de gasten staat om de laatste morele steun te geven. Zij staat achter de stoel met Humerto Tan erin en wrijft met een doekje over zijn hoofd. Dat deed ze ook even bij het hoofd van John vd Heuvel. Zweetdruppels weghalen, vermoed ik. Want zweten is geen GEZICHT op TV.
Voor mij zit een grijze man, die als laatste aanschuift op zijn gereserveerde stoel. De acteurs die ook aan de tafel plaatsnemen kijken steeds naar hem. Eerst denk ik dat zij naar mij kijken, omdat ik vlak achter DE REGISSEUR zit. Ik kijk op zijn achterhoofd aan en zie zweetdruppeltjes zich ontwikkelen. Ik ben in de goede VIBE gekomen, voor mijn moment of FAME.
Dan komt Humberto op. Hij vertelt over de primeur die hij heeft. Hij heeft een aangrijpend Boek gelezen en een bijzondere FILM gezien. Ik wacht af. Laat de woordenbrij als een golf over mee heen komen. Na 45 min. komt één van de actrices uit de film aan het woord. De Camera zwenkt mijn kant op.Eindelijk in BEELD : mijn moment of FAME.