Zwarte Piet staat voor angst!

Chriszs 25 okt 2016

Ik ben nog niet zo lang geleden kind geweest, dus ik weet ik heel goed wat ik belangrijk vond aan Sinterklaas: de cadeautjes, de sfeer, het feest en dat het feest de samenleving samenbracht. De kleur van Piet heb ik nooit belangrijk gevonden. Daarmee ontkracht ik de stelling dat Zwarte Piet racisme veroorzaakt, maar ook dat de kleur van Piet belangrijk is.

Waar is de tijd gebleven dat wij als land er waren voor de zwakkeren? Waar is de tijd gebleven dat wij opkwamen voor minderheden? Waarom vinden wij onze traditie zoveel belangrijker dan het welbehagen van deze mensen? Is een dusdanig klein detail het werkelijk waard dat zoveel mensen zich niet welkom voelen in ons verder zo geweldige land?

Maak gewoon wat filmpjes over waarom Piet niet langer zwart is en kinderen zullen het slikken als koek. Als kinderen zo goedgelovig zijn om te geloven in Sinterklaas, (Zwarte) Piet en de Kerstman, dan zijn ze ook goedgelovig genoeg om een verhaal over deze kleurverandering te geloven.

Wat ik veel belangrijker vind: De VVD zei ooit bij monde van Mark Rutte dat dit geen politieke kwestie was. Maar nu de PVV het goed doet in de peilingen komen ze daar op terug. Over "koers houden" gesproken. Alles om maar wat stemmen te winnen, niet? En wel de stem van bange kiezers, bang voor "anderen".

Het is intens triest dat deze angst er tegenwoordig is. Omdat er wat kleuters zich misdragen bij een winkelcentrum en er wat filmpjes over maken? Pak ze dan gewoon keihard aan, laat zien dat onze politie nog macht heeft, dan hoeven we niet te kiezen uit angst. En dat er terrorisme is, dat is ook een duidelijke reden. Natuurlijk is dat vreselijk, maar juist doordat wij nu laten zien dat wij er gevoelig voor zijn, laten we de terroristen winnen. Wij waren zó trots op onze multiculturele samenleving. Maar nu staan we het onszelf toe om elkaar te haten om wille van onze angst.

De VVD waar ik voor stemde was sterk en zou haar idealen niet opzij zetten voor wat stemmen. Maar blijkbaar bestaat die VVD niet meer. Blijkbaar zijn leugens en hypocrisie toegestaan in de strijd om stemmen. Ik schaam me voor deze VVD. En ik schaam me ervoor dat ik op ze gestemd heb.

Echte Nederlanders vochten ooit voor het stemrecht van vrouwen, voor homorechten en de afschaffing van kinderarbeid. Echte Nederlanders zouden ook vechten voor het welbehagen van de minderheden in ons land.

Mijn vraag aan alle lezers is waar de echte Nederlander gebleven is.