Zon, seks en ook ík was in shock

Lisette Mertens 13 okt 2016

“Heel bijzonder ze van zo dichtbij te zien!” roept ze, terwijl ze vanachter de bosjes met een verrekijker om haar nek naar de partyboot tuurt. Als een ware Freek Vonk bestudeert ze samen met haar schoonzoon in spé haar dochter in haar natuurlijke habitat. Snel duiken de twee weg, “ze zagen ons bijna!”. Als je de beelden er niet bij had zou je denken dat je naar een slechte natuurdocumentaire keek. Schoonzoon in spé lijkt zich geen moment te schamen en vindt het de normaalste zaak van de wereld zijn vriendin- vakantie vierend met vriendinnen, te bespieden vanuit de Spaanse bush.

Verbaasd vertelt één van de vaders niet te hebben verwacht dat zijn zoon zoveel zou drinken en met vrouwen bezig zou zijn. “Hij had het thuis over uitstapjes die ze zouden maken, op een banaan achter een boot hangen, waterpret hebben”. Ondertussen giet zoonlief een shot tequila zijn oog in. De teleurstelling in vaders ogen is zichtbaar. Bij elk glas sterke drank dat hij zijn zoon ziet wegdrinken krijgt de kijker een ‘hoppa!’, ‘zo zo, nog één’, ‘ha ha, ja hoor!’ te horen als commentaar. Lachend als een boer met kiespijn bekijken de ouders en vriendjes de beelden van hun dochter of vriendin. Hi-la-risch zeggen ze het te vinden wanneer hun geliefde dochter roept wel een geslachtsdeel in haar mond te kunnen gebruiken. De ouders voelen zich zichtbaar ongemakkelijk en lijken geen betere manier te hebben hiermee te dealen. Tenenkrommend, als je het mij vraagt.

Met verbazing kijk ik toe. Je als Hagenees compleet uitleven in Chersonissos , met honderd man zes weken in een veel te klein huis waar slechts wc-papier is voor drie keer poepen, op het strand liggen en zogenaamd verbaasd zijn wanneer je ex ineens nonchalant de zee uit komt lopen (terwijl de naam van het programma verdacht veel verklaart): ik kan het allemaal nog wel begrijpen. Maar waarom, wáárom als ouders je zoon of dochter nareizen terwijl hij of zij geniet van een eerste vakantie juist zónder jullie? Waar is dan het vertrouwen? Misschien nog wel erger: waarom vervolgens zo trots aan je dochter vertellen dat je wel gezien hebt hoe ze de slagroom van die Britse barman aflikte? Aan het eind van de vakantie- en dus ook het programma, komt het er meestal op neer dat de zoon of dochter in kwestie niet bepaald blij is. En ouders ook niet. Want, beste papa en mama, sommige dingen kun je beter niet weten.