Welkom terug mijn verloren zoon!

Het verhaal van de geradicaliseerde islamiet die afreist om zich bij IS te voegen, maar weer terug wil komen, deed mij denken aan het Bijbelverhaal: ‘De verloren zoon’. In dit verhaal gaat een van de zoons weg, met een deel van de erfenis. Maar als het geld op is, komt hij weer terug en wordt hij weer groots welkom geheten door zijn vader. Zijn broeder vond het niet eerlijk, want er kwam een groot feest voor de terugkeer, terwijl de verloren zoon veel geld had verkwanseld.
Ik denk dat wij allemaal wel een vergelijking zien met de vader van de geradicaliseerde islamiet die nu wil terugkeren naar Nederland. Alleen hèt verschil is dat de verloren zoon in het Bijbelverhaal niet mee werkte met een terreurgroep en dus mensen heeft vermoord, direct of indirect.
De vader van de geradicaliseerde jongeman doet er alles aan om zijn zoon weer in Nederland te krijgen. Het is natuurlijk de vaderliefde die in deze spreekt en dat kwam erg goed tot uiting in het VARA-programma Pauw, waar de vader van deze geradicaliseerde verloren zoon was en zijn verhaald deed.
Deze geradicaliseerde verloren zoon heeft gekozen voor zijn lot, namelijk aansluiten bij IS. Als je dat doet ben je niet goed bezig. Kom je halverwege tot ‘inkeer’ en wil je terugkeren naar Nederland, dan moet je wel met de gevolgen leven.
En wat zijn die gevolgen? De kans dat deze man alsnog wordt vermoord door IS is aanwezig. En is hij wel welkom in Nederland? Hier had de minister president al eens een uitspraak over, die het volgende behelsde: ‘Reis je af, kun je beter daar dood gaan dan terugkeren’. Misschien is dit ook wel wat het grootste deel van dit land denk, voelt en/of uitspreekt.
Als deze jongeman weer terug komt in Nederland zal hij waarschijnlijk worden opgepakt en vervolgd worden vanwege terrorisme. Waarschijnlijk beland hij in de gevangenis. Daar zou hij dan genadig van afkomen, als je je bedenkt dat hij door IS vermoord had kunnen worden. Daar is deze jongeman zich van bewust, aldus zijn vader.
Maar wat, als deze jongeman terugkomt naar Nederland, zijn eventuele gevangenisstraf heeft uitgezeten? Gaat hij dan weer radicaliseren en wordt hij een wandelende terror-cel? Of wordt hij een target voor IS en lokt dit een aanslag uit? Of gaat hij mensen ronselen voor de terreurgroep?

Het is voor deze jongen erg sneu, maar als hij terug wil keren, zal hij waarschijnlijk, in Nederland gewantrouwd worden. Of dit terecht is? Dat ligt aan onze barmhartigheid.