Welkom in onze beschaving

Luckie Delacroix 3 okt 2016

Het maakt in dit land geen zak uit wie je bent en wat je doet. Groot, klein, dik, dun, arm, rijk; je mag je altijd gewoon voortplanten. Of je nu psychisch ziek, zwakbegaafd, of Rachel Hazes bent, iedereen mag nageslacht produceren, ongeacht de consequenties, want kinderen krijgen is een grondrecht. Welkom in onze beschaving.
Dat grondrecht slaat natuurlijk helemaal nergens op. Jaarlijks sterven er ongeveer vijftig kinderen en worden er in Nederland honderden kinderen direct na hun geboorte uit huis geplaatst omdat hun gezin niet veilig is. Daarom pleit de gemeente Rotterdam nu voor een wetswijziging die het mogelijk maakt voor een rechter om incapabele ouders te steriliseren.
Goed idee. Deden we dat nog niet? Een aantal jaar geleden kregen namelijk twee zwakbegaafden een dochtertje die haar eerste verjaardag niet gehaald heeft. In de zorggroep waar zij woonden, werden zij intensief begeleid maar het gehuil van de baby werd ze te veel en het kind werd door elkaar geschud tot ze stil was. De ouders werden wegens gebrek aan bewijs vrijgesproken van doodslag, verklaarden nog altijd een kinderwens te hebben, en niemand kon hen stoppen. Welkom in onze beschaving.
Bij gebrek aan visie en daadkracht wilde de toenmalige staatssecretaris van Volksgezondheid (CDA) geen sterilisatie verplichten maar wachten op de uitkomst van de maatschappelijke discussie. Ja joh. Dat kan makkelijk. Die maatschappelijke discussie duurt namelijk maar twee keer vijfenveertig minuten, met een kwartier pauze waarin er thee gedronken wordt en de teams van speelhelft wisselen. In geval van een gelijkspel zou de maatschappelijke discussie door strafschoppen beslist worden. De winnaar bepaalt dan het beleid. Want zo werkt een maatschappelijke discussie natuurlijk niet. Welkom in onze beschaving.
Het is bijna cartoonesk dat we daar nog altijd over aan het discussiëren zijn. Dat het grondrecht om kinderen te krijgen prevaleert over het recht van een kind om op te groeien in een veilige omgeving. Het onbegrensd voortplanten is absurd en daar moet iets aan gebeuren. Verplichte anticonceptie voor zwakbegaafden en psychiatrische patiënten, zoals Rotterdam nu voorstelt, is een goed begin.
Ik snap dat het een precaire discussie is over grondrechten en stel voor om eerst de anticonceptie te verplichten voor ongeschikte ouders en daarna lekker verder te discussiëren. Mijn voorbeeld komt uit 2005 en er sterven kinderen tijdens het voeren van deze discussie. Welkom in onze fucking beschaving.