Wat is jouw gezicht?

MatthijsL 20 okt 2016

In de trein kijk ik altijd naar de mensen om me heen. Met welk soort gezicht ze binnen komen is altijd leuk om te zien: rood en bezweet van het haasten, slaperig met een koffiebeker aan hun lippen, of lachend aan het praten met de persoon voor of achter zich. Zoveel verschillende soorten gezicht.

Hoe bepalend is de uitstraling van iemands gezicht voor wat je van ze vindt? Het enige wat je ziet is een uitdrukking. Bepaalt welke uitdrukking het gezicht heeft meteen wat je van die persoon vindt? Zou je sneller gaan voor iemand die met een brede glimlach praat over zijn dag, of juist voor zijn of haar luisteraar die aandachtig elk woord in zich probeert op te nemen (welke uitdrukking heeft jouw gezicht als je aandachtig luistert eigenlijk)?

Hoewel een uitdrukking eigenlijk niet het enige is wat we zien. Bepaalt de hoeveelheid makeup dat iemand op heeft nou niet wat je van die persoon vindt? Of juist het gebrek er aan? Of juist die ongeschoren baard, of een verzorgd koppie van een iemand die drie uur eerder op staat om zichzelf mooier te maken? Zie je dat je beeld nu al is veranderd door wat ik net schreef? Je denkt nu aan de loser die drie uur eerder opstaat om zichzelf op te doffen. Of je bent er zelf een, in dat geval mijn welgemeende excuus en ik hoop dat je er snel van af komt!

Wat maakt nou écht een gezicht? Is het een combinatie van alles wat je ziet? Of juist het beeld dat je van die persoon krijgt bij het zien van hun gezicht?

Volgens mij dat laatste. Als je al zo makkelijk verder gaat denken doordat ik vertelde dat er iemand 3 uur bezig is ‘s ochtends, dan is de eerste indruk (in ieder geval wat je voor het eerst ziet) eigenlijk helemaal niet zo belangrijk. Wat als je die eerst zo raar uitziende lach uiteindelijk heel erg mooi gaat vinden? Dan zou je die toch niet willen missen doordat de eerste indruk je niet helemaal aan staat. Je kent die persoon tenslotte nog niet eens.

Eigenlijk ben ik best wel blij dat gezichten niet alle geheimen direct onthullen. Op deze manier is er nog zoveel meer te leren en te ontdekken na die eerste indruk. Laat alsjeblieft niet alles afhangen van die eerste indruk, er is gewoon nog zoveel meer te vinden achter dat gezicht. Misschien wel iets dat je totaal niet verwacht.

En, welk beeld heb jij nu van mij zonder mijn gezicht te hebben gezien?