Schoorsteenpiet
Ook ik waag me eens aan dit onderwerp.
Onder meer omdat ik zelf drie kleine kinderen heb en nog één op komst.
Nadat bekend werd dat RTL de voorkeur geeft aan schoorsteenpiet barst de vreselijke discussie weer los over dit fantastische kinderfeest.
Want dat is het toch in de eerste plaats als ik mij niet vergis? Een kinderfeest.
Ik ben, zoals de meeste mensen die deze discussie aan beide kanten voeren, opgegroeid met Zwarte Piet. Zo zwart als roet en voor zover ik weet werd er niet moeilijk over gedaan.
Maar ineens was daar de ommezwaai een paar jaar geleden. Onze tot dan toe onschuldige vriend Zwarte Piet was discriminerend.
Alhoewel dit in mijn simpele gedachten echt niet zo is, is dit voor een steeds groter wordende groep mensen wel zo. Ik kan me er ook nog eens niks bij voorstellen, aangezien ik zelf nog
nooit ben gediscrimineerd om mijn huidskleur.
Ik weet niet hoe dit voelt. En waarschijnlijk mag ik mezelf daarom gelukkig prijzen.
Waarom zouden we dus dit kinderfeestje niet kunnen aanpassen zodat iedereen, groot en klein, in alle mogelijke kleurnuances er van kan genieten zonder dat het pijnlijk voor hen is?
Ik heb thuis al gemerkt dat het onze kinderen absoluut niet boeit of Piet zwart is, of kaasgeel, of versierd met roetvegen. Het gaat hen om het feest in zijn geheel. De spanning als de Sint aankomt, de leuke Pieten die ook nog eens snoepgoed uitdelen, het zetten van de schoen, en uiteraard die harde roffel op de deur waarna er een grote zak vol kadootjes op de gang staat.
Onze cultuur wordt niet aangetast door een verandering. Verandering geeft roering maar uiteindelijk komt het ook wel weer goed. Vroeger was zwarte Piet een boeman met zijn roe. Maar opvoeddeskundigen in de jaren 80 vonden dit geen goed idee meer en Piet veranderde van boeman naar kindervriend. Zonder roe. En in de zak zit nu lekkers in plaats van stoute kindjes. Over die verandering hoor je gek genoeg niemand. Terwijl hier onze cultuur ook wordt aangepast?
Laten wij Piet in gedachten houden zoals wij hem kennen en geniet van die nostalgische gedachten. Maar verpest het niet voor de kinderen. Het lijkt mij zo fijn als iedereen vanaf 9 november gewoon doet alsof het altijd zo is geweest zodat het ook voor de kinderen van nu een mooie nostalgische gedachte kan worden.