Rode sokken

[email protected] 12 okt 2016

Ik hoor de koffiemachine malen en waan me langzamerhand weer in de wereld, in Nederland, in een huiskamer in Rotterdam. Het besef van een nieuwe dag komt en met een verkreukeld hoofd rits ik de slaapzak weer open.

Het koude douchewater zorgt voor een fris ontwaken. Een diepe ademhaling volgt. De haren vliegen overeind. Het ultieme gevoel van wakker worden. Het verkleurde lichaam warmt zich op en voelt sterk en energiek aan.

Na het ontbijt staat een intake op het programma. Detacheringsbureau 471. Dit keer een die schijnt te beschikken over droombanen.

‘Bedankt voor uw relaas. Wij hebben alleen de vacatures die op de website staan meneer. Mooie kantoorbanen bij van oudsher traditionele bedrijven. Lekker hiërarchisch in de opzet, veertig urige inefficiëntie met een bureaucratisch tintje. U heeft zelfs een pensioenregeling.’

[Zakt door de grond]

Detacheringbureau 472
‘U heeft een prachtig CV. Ik heb aantekeningen gemaakt van uw toelichting. Helaas beschikt u niet over 7 jaar werkervaring en de drie vak gerelateerde diploma’s en u draagt geen rode sokken. Ik denk niet dat wij iets voor elkaar kunnen betekenen maar ik bewaar de CV voor de moeite. Hartelijk dank.’

[Diep ademhalen. Niet springen, pak de lift]

Google zoekopdracht 3082..
Vacatures ’sociaal ondernemen’ of ‘duurzaamheid’. Google is trots; 218.000 zoekresultaten. Maar geen matches. Ga toch werken bij een kleurloze helpdesk fluistert Google.

Zucht. Zeg Google, heb jij wel eens van Maurits Groen gehoord of de duurzame 100?

Nederland is deze week in de ban van de duurzaamheid, eigenlijk volhoudbaarheid. Tal van lokale initiatieven doen mee om de transitie te promoten en 400 innovatieve denkers en doeners zijn ingezonden voor de lijst der lijsten. Koplopers. Pioniers. Van een inspirerende poolreizigster en oceaanopruimer tot aan natuurarchitecten en levensreddende ecologen. Voor behoud van de aarde. De ecosystemen. De leefomgeving. Zij zijn al begonnen met intrinsiek anders werken. Een paradigmaverschuiving in de kiem.

Verbind deze sleutelfiguren met schoolverlaters en afgestudeerden Google.
Klopt bij ze aan.
Verwijs ze niet langer naar onpersoonlijke detacheringsbureaus of naar het aanbod op de vacaturesites.
Zorg voor ontmoetingen met deze andersdenkenden.
Laat ze met elkaar in gesprek gaan. Geïnspireerd raken. Volg ze. Help ze. Richt het vizier op sociaal ondernemen. Zorg voor matches. Zorg voor veel meer matches. Zorg dat niemand meer hoeft te werken Google!