Mohandas.

Daar staat hij dan, met in één hand een wapen en in de ander hand een pen.
De weg is lang, alhoewel, het wapen zorgt voor een korter traject.
Maar nee, dat is niet krachtig genoeg.

Niet krachtig door het verspillen van onschuldig bloed, het vernietigen van kennis en het ontwrichten van de toekomst. De lange weg luidt: ‘Begin bij jezelf voordat je bij een ander begint’. Simpel. Maar het is O, zo moeilijk om simpel te blijven. Daarom, is het gedachtegoed niet verplicht en zeker niet heilig. Want, niks moet maar alles mag.

Je bent uiteindelijk verantwoordelijk voor je eigen handelingen die je verricht. Hiermee maak je niet alleen je identiteit kenbaar, maar tevens je levensdoel.

Zoals voor- en tegenspoed komen en gaan, bevindt hij zicht tussen miljoenen zielen die komen en gaan. De stap naar een lange weg, blijkt nu een missie geworden. Maar het vinden van standvastigheid is moeilijk, want weten is zilver maar begrijpen is goud.

Ondanks het negeren, bespotten en tegenwerken blijkt de pen, met inkt als munitie, te volharden.
De simpliciteit van een paar houten sandalen, een stuk katoen en een kleine bril, is zijn verschijning een beweging van vrijheid en geweldloosheid geworden.

Men ziet hem als hoop, die zich langzamerhand ontpopt tot het symbool van onverzettelijkheid.
Uit de miljoenen zielen, schijnen er maar weinigen zo fel en mooi. Mahatma.

Hoewel het lichaam niet meer aanwezig is, is het gedachtegoed onsterfelijk net als zijn ziel.
Het lichaam is al één met de vijf elementen, lucht, water, vuur, aarde en ether. Alleen de mensen zijn nog tot op de dag van vandaag niet één.

Herdacht met mooie woorden, prachtige bloemen en bekende herinneringen. Ik ben bang dat hij het anders had willen zien, ná zijn dood. Zijn gedachtegoed als een remedie tegen de problemen van nu, in plaats van, mooie woorden en vereringen voor hem.

Is zijn dood nu voor niets geweest ? Of is dit een typische teken van ‘Geef de hoop nooit op !’
Net zoals toen. De wereld kent hem als Mohandas Karamchand Gandhi, Mahatma Gandhi.
Voor mij, op zijn geboortedag, blijft hij alleen Mohandas… simpel en logisch. Het verbeteren van mijzelf als mens, met het gedachtegoed van Mohandas. Oftewel, beter gezegd: ‘Be the change you want to see in this world’.