Inlevingsvermogen ver te zoeken op de weg

Roy Molenaar 14 okt 2016

Hallo bestuurder van de brede, iets te dure auto die iets te dicht op de achterbumper van mijn witte lesauto reed. Dit is toch echt een vijftigkilometerweg waar we op rijden, en de teller van mijn auto geeft echt precies vijftig aan. Is dat nou zo moeilijk? Rekening houden met een beginnend bestuurder?

Iedereen die achter het stuur van een auto zit, heeft ooit in dezelfde positie gezeten waarin ik verkeerde, het was mijn elfde les en ondanks dat het autorijden mij goed af gaat, is het nog niet geheel automatisme. Ik heb genoeg zorgen aan het op de weg letten en bij elke afslag spiegel, spiegel schouder uit te voeren. Toen kwam jij achter me rijden, we kwamen van een rotonde af en reden zo de vijftigkilometerweg binnen de bebouwde kom op. Ontkennen dat je de grote L op mijn lesauto niet zag staan, lijkt me lastig, die is duidelijk genoeg zichtbaar op de afstand die jij reed. Dan denk ik bij mijzelf, houd er even rekening mee dat een beginnend bestuurder zich netjes aan de snelheid houdt en dat hij of zij net iets meer tijd en ruimte nodig heeft dan iemand die bijvoorbeeld al tien jaar de weg op gaat.

Ben je nou zo egoïstisch om te denken dat iedereen zich maar aan jou moet aanpassen? Moeten alle bestuurders vóór je maar blijven versnellen tot jouw voorbumper ver genoeg van zijn of haar achterbumper verwijderd is? Het simpele antwoord is nee, de andere weggebruikers moeten zich niet alleen aan jou aanpassen. Dit werkt wederzijds. Je deelt een weg en daar dien je rekening te houden met elkaar. Aangezien wij de enige weggebruikers waren op deze bewuste vrijdagochtend hoefden we alleen rekening met elkaar te houden, en toch bleek dat voor jou nog te lastig.

Mijn instructeur snapte er ook weinig van, “Je rijdt vlot door” zei hij. En dat we op een van de breedste wegen van het dorp Joure reden komt er ook nog eens bij kijken. Als je echt zo’n haast had, waarom haal je mij dan niet in? Mijn lesauto is een BMW 1 Serie, een relatief kleine auto die maar 177 cm breed is, daar had jij echt wel langs gepast op die enorm brede weg.

Dus, beste meneer die achter mij reed, hou rekening met je medeweggebruikers. Bumperkleven is nooit goed en er zijn weinig valide redenen voor te verzinnen, helemaal als je op een lege, brede weg rijdt achter een beginnend bestuurder.