Ik ben geen Hollander

soraya1201 17 okt 2016

Ik ben van de 3e generatie. Wij spreken redelijk ABN, hebben gestudeerd, een baan en zijn sociaal redelijk geïntegreerd. Ik ben trots op mijn afkomst. Onlangs zijn we nog met een recentelijk herontdekte nicht op alle plekken geweest waar mijn voorouders woonden, waar mijn overgrootvader als visser werkte en waar mijn oma als 4 jarige moest helpen het land te bewerken. Armoe troef, maar ze waren gelukkig. Mijn opa was 20 toen hij een baan kon krijgen in Gelderland. Hij sliep in een hoekje van een paardenstal en vond dat luxe genoeg om mijn oma ten huwelijk te vragen en over te laten komen. Zij vertelde later dat ze wel op haar blote knieën terug had willen kruipen, maar dat deed je niet in die tijd. Ze maakte er het beste van. Toen haar eerste kind naar school ging was de taalachterstand erg groot. Vanaf dat moment werd er in huis alleen Nederlands gesproken. Oma zorgde dat haar moeder en zussen in de buurt kwamen wonen zodat ook die een kans kregen. Zij werkten hard om ons een toekomst te geven. Zij waren trots op hun afkomst, een vrij volk dat geen enkele overheerser duldde. Die trots hebben wij allemaal geërfd.

Ik spreek de taal niet en ga niet naar bijeenkomsten van taalgenoten. Mijn kinderen staan nog verder van hun roots. Hun taalkennis beperkt zich tot "Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries" of "Fryslân boppe!". Ik heb ze wat meer uitleg gegeven over de Fries-Hollandse oorlogen, Grote Pier en de Friese vrijheid. De geschiedenisboekjes zijn daar wat laks in. Zo krijgen ze toch iets mee van onze roots. Friesland is onderdeel van het Verenigd Koninkrijk der Nederland, maar de Friezen hebben tot op vandaag de dag hun eigen taal en eeuwenoude cultuur behouden.

Als ik kijk naar "Heel Holland bakt", dan snap ik dat zo’n zin beter bekt dan bakkende Nederlanders. Daarmee houdt het begrip voor "Holland" op. Ik hou niet van Holland en waarom hebben alleen Hollanders talent. Het is een gebied in het westen van Nederland, globaal twee provincies groot. Aan de andere kant van de wereld vragen ze me of ik "from Holland" ben. Moet ik buitenlanders uitleggen dat sommigen niet snappen in welk land ze wonen en geen respect hebben voor hun afkomst. Ik ben geen Hollander, geen Friese Nederlander, maar Nederlander. Dus mocht iemand het ooit nog vragen, probeer dan eens naar waarheid te antwoorden en erken dat wij allemaal Nederlanders zijn.