Holy chips…

oscar1970 31 okt 2016

Op 29 juli van dit jaar stond mijn lezerscolumn in de Metro. Iets over ondergewaardeerde topmanagers in vergelijking met sommige miljoenen verdienende topsporters (en andere topsporters die miljonair verdienen te zijn, maar dat terzijde). Van diverse kanten complimenten gekregen (mijn dank is groot). Maar toen ik afgelopen zaterdag mijn ochtendkrant las… holy chips… hier had ik absoluut geen rekening mee gehouden.

29 juli, ergens in Amerika.
“Zeg Rick, moet je eens kijken wat die omhooggevallen lezerscolumnist van dat gratis krantje uit Holland nou weer geschreven heeft!”
“Wat heeft-ie dan geschreven?”
“Dat topvoetballers beter betaald worden dan topmanagers!”
“Maar dat is toch ook zo?”
“En dat slik je maar als zoute chips? Doe iets, Rick! Het kan toch niet zo zijn dat wij ons in onze tak van sport kapot werken, terwijl zij met hun verdomde soccer onze nationale sport bevuilen?”
“Weet ik! Daarom heb ik een plan bedacht. Mijn zakenrelatie heeft nog wel een aardig zakcentje over voor ons bedrijf…”

Het plan van Rick Clemmer heeft gewerkt. Zijn bedrijf heet NXP, die zakenrelatie Qualcomm en het aardige zakcentje bedraagt 43 miljard euro. Rick houdt zelf ook een aardig zakcentje over: 391 miljoen. Gareth Bale kan de pot op met zijn 100 miljoen voor een paar keer per week tweemaal drie kwartier achter een bal aan rennen. Nee lieve voetballertjes, als je echt groot geld wilt verdienen, kun je beter chipsfabrikant worden.

Nu kan ik alweer mijn afgezaagde verhaal gaan houden dat dit een trap na is voor alle mensen die bij NXP door de tijd heen zijn ontslagen, dat die man met zijn 391 miljoen in zijn uppie een heel land van de hongerdood kan redden, dat dit soort beloningen achterbaks en asociaal zijn en niet in een beschaafd land als het onze thuishoren. Maar dat laat ik met veel plezier aan anderen over, die zijn daar veel beter in dan ik.

In de heilige chipsindustrie gelden immers andere wetten dan in het dagelijks leven van Henk en Ingrid. Wij hebben deze branche collectief op een voetstuk geplaatst door ons slaaf te maken van de techniek. Vraag Henk of Ingrid wat hij/zij het allerergste in zijn/haar leven vindt en het antwoord is dat auto, computer of mobieltje het niet meer doet. Allemaal producten waar die holy chips in zitten. Ons hele aardse bestaan valt of staat vandaag met de werking van chips. Logisch dus dat ze daar niet kijken op een miljoentje meer of minder.

En die 391 miljoen? Daar gaat Rick 2 miljard van maken.