hart aber fair

Harrie Schröder 12 okt 2016

Nee ik heb ook niet de behoefte om het duistere sex verleden van Mark Rutte te weten zoals in het debat van Trump en Clinton.
Maar toch! een verkiezingsdebat zoals het de laatste jaren is gevoerd op de Nederlandse tv was toch echt wel een aanfluiting en een minachting voor diegene die het wel wilden volgen.
Er werden in een keurige setting debatten gerepeteerd en tot in detail nagespeeld ,zodat alle spontaniteit verdween en er alleen maar een in gestudeerde riedeltje over bleef.

Rutte wil geen drie ( ingestudeerde ) verkiezingsdebatten meer doen en daar geef ik hem groot gelijk in voor mij hoeft het ook niet want na één kwartier is het al slaapverwekkend en erg vermoeiend om nog naar dat slappe (gelul)te luisteren. Het mag van mij wel zoals in het Duitse programma “hart aber fair ” waarin open vragen worden gesteld en waar een discussie wordt afgekapt als men een verkiezing riedeltje wil beginnen waar niemand op zit te wachten op dat moment.
Waar men nu in Duitsland de Duitse eenwording heeft herdacht tussen Oost-en West Duitsland en waar men scandeerde in Dresden “wir sind das volk ” als protest tegen de gevestigde politici. Dat dan de “merkels” het afdoen als rechts radicalen en onruststokers, maar vergeten dat deze leus, toen de Berlijnse muur viel ,door de Oost Duitsers was bedoeld als ,wij maken het uit wat er gebeurd en wij beslissen erover.
En die boodschap komt maar niet over ook niet bij onze Premier Mark Rutte die maar zijn boodschap wil vertellen en vast houd aan zijn gelijk en eigenlijk maar één boodschap voor ons heeft en dat is ik heb geen boodschap aan ‘wir sind das volk’.
Wat ik eigenlijk mis in een debat is dat er iemand niet zegt “wij zijn het volk “maar “wij zijn één volk” en zij die zich apart voelen en zich buiten willen sluiten omdat men nog een “home sweet home” gevoel instant wil behouden ,tja dan wordt het moeilijker als men een , hart aber fair, debat wil voeren.
Mocht het niet lukken om een hart aber fair verkiezingsdebat te organiseren dan, maar héél laat op de avond liefst na middernacht ,een debat zoals bij Trump en Clinton tussen Rutte en Jesse Klaver, want waarom die altijd met de handen in de zakken erbij staat en er een beetje in staat te “friemelen” snap ik ook niet. In ieder geval ik ga dan wel slapen met de wetenschap dat ik niks schokkends zal missen.