Grenzen verleggen?

De discussie die al een tijdje woedt in Nederland, de vluchtelingendiscussie. Waarom is er eigenlijk zo veel weerstand tegen de aanwas van niet-Europeanen?
Als je het een beetje quasifeitelijk gaat bekijken, kun je opmerken dat Nederlanders compleet andere gebruiken hebben. Waar islamitische gebruiken over het algemeen redelijk geïntegreerd zijn, zoals de Ramadan met als feestelijk einde het Suikerfeest, bestaat er toch een zekere weerstand onder de bevolking. Waar wij bekend staan als een ultra tolerante bevolking, wordt dat steeds minder tolerant hoe verder je naar het oosten gaat. En dan doel ik op landen met fundamentalistische religieuze leiders. Deze landen, waar deze vluchtelingen vandaan komen, zijn wij niet welkom met onze gebruiken. De valkuil van tolerantie m.b.t Nederland, is dat alles buiten ons minder tolerant is. Je zou neigen naar het oogpunt van de PVV, maar dat gaat absoluut te ver. Ik vind dat wij deze grenzen moeten verleggen, en met behulp van andere landen die vluchtelingen op zich nemen hier ten eerste een pact moeten sluiten om Saoedi-Arabië en de golfstaten als Qatar en de Emiraten te forceren om lokale vluchtelingen op zich te nemen. Hoe idealistisch het ook klinkt, wij hebben wel degelijk een stevige onderhandelingspositie, maar wij als EU in het geheel zijn blijkbaar te bang voor iets wat wij makkelijk aankunnen.
Ik was laatst bij een lezing over het hele conflict in Syrië waar bij duidelijk werd dat inwoners in Syrië meer bang zijn voor de V.S (onze bondgenoot!) en Rusland dan voor IS. Grenzen verleggen is iets goeds, want ik ben van mening dat grenzen er zijn om aan te geven dat wij heel hebberig zijn. Iedereen is van de wereld, en de wereld is van iedereen, toch? Of ja.. tenzij het om olie gaat, onder het mom van ‘democratie’. Dus worden mensen eigenlijk geforceerd om hier heen te komen, naar Europa.
Moraal van het verhaal: Veel mensen zijn tegen het feit dat vluchtelingen hier komen, tijdelijk al dan niet vast. Maar wij zijn toch tolerant? Niet dus. Of ja… niet iedereen. En ik kan het wel begrijpen. Het is allemaal zo overweldigend, vind je niet? Als je iemand bekritiseert word je meteen als ”islamofoob” of ”racist” uitgemaakt. Twee woorden met eigenlijk nul inhoud, maar voor heel veel mensen toch fijn omdat het mensen in hokjes plaatst.

Eric Veldhausz.