Floortje grijpt ze

Ratfish 14 okt 2016

Soms denk ik, en dat heb ik de laatste tijd vaker, dat de wereld wordt bestiert door de boefjes van Bassie en Adriaan. ‘Grijp ze’, riep de baron tegen zijn onbekwame onderdanen, en vervolgens ging het weer eens mis. Dit, beste mensen, had het slot van mijn column moeten zijn, als klap op de vuurpijl. Een column geïnspireerd door Donald Trump over seksisme moest het worden. Voelt u hem al?

Je kunt discussiëren over de vraag of kleedkamerpraat van het kaliber ‘Grab them’ mag. Zolang er maar geen strafbaar feit aan is verbonden? Ik denk daar anders over, maar soit, de rechterlijke macht beoordeelt daden en geen woorden. De rechtszaak tegen Geert Wilders ondervindt bijvoorbeeld grote complicaties vanwege deze situatie. Maar ik wil het hebben over seksisme, een begrip dat maar eens in een breder spectrum moet worden bezien.

Want is het niet gewoon zo, dat de status van uiterlijke schoonheid de laatste decennia sterk is toegenomen? En dat we daar als mannen en vrouwen bewust of onbewust aan meedoen, en er zowel last als profijt van ondervinden? Voors of tegens daargelaten, het is een constatering. Als man zie ik liever Iris Hond achter de piano zitten dan Jan Vayne; bij heteroseksuele vrouwen zou het best wel eens andersom kunnen zijn.

Ook wil ik best toegeven dat Brecht van Hulten de belangrijkste reden is dat ik naar het consumentengeklaag van Kassa kijk. Tegelijkertijd erger ik me suf aan het verhulde geflirt van tafeldames bij Pauw of DWDD, programma’s die er ondanks de aantrekkelijke presentatoren best mee door kunnen. Helemaal erg vind ik dat narcistische geglimlach van het studiopubliek wanneer het door de camera in beeld is genomen.

De beeldcultuur levert sowieso een belangrijke bijdrage aan het seksismedebat. Daarom alleen al is het fijn dat Floortje Dessing de Televizierring heeft gewonnen. Door een sterke persoonlijkheid en zichzelf te zijn. En vooral: omdat zij in alles uitstraalt dat respect belangrijker is dan populariteit. Diep in het hart weet iedereen dat, ook Donald Trump en Geert Wilders.