Enger dan de horror-clown

Er is niets hilarischer dan de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Ik hoef niet meer naar de bios, ’s avonds plof ik met een grote bak popcorn op de bank om te bekijken wat gekke Trump nou weer heeft uitgespookt en of arme “Killary” weer een koutje heeft gevat. En de grootste hilariteit, waar ik altijd met open mond van verbazing naar kijk: Republikeinen slikken alles wat Trump zegt voor zoete koek. Nou , bijna alles. Maar zelfs toen aan het licht kwam dat Trump had gezegd dat hij vrouwen kan grijpen omdat hij daar beroemd genoeg voor is werd hij alsnog met hand en tand verdedigd door zijn hard-core supporters. Ach, het is eigenlijk gewoon allemaal heel erg grappig.

Ik denk alleen niet dat we nog zo hard lachen als hij echt gekozen wordt. Een derde (nucleaire) oorlog is dan niet meer een idee uit een science-fiction boek, maar wordt dan realiteit. En het grootste probleem met Trump? Nederland heeft net zo’n clown. En nee, daarmee bedoel ik niet de griezels die kinderen de stuipen op het lijf jagen, ook al zijn de uitspraken die hij doet wel bijna net zo eng. Geert Wilders is onze Nederlandse Trump. En daarom sta ik doodsangsten uit voor onze volgende verkiezingen.

Want ik hoef mij niet te schamen voor mensen die 6,185km verderop zichzelf compleet voor schut zetten en hun land vrijwillig naar de knoppen helpen. Maar Nederlanders zijn mijn volk. En daar kan ik mij wel voor schamen. Na de uitspraken van Donald Trump kan ik namelijk niks belachelijkers verzinnen dan het 10 punten plan van Wilders. Aansporingen tot racisme en het verlaten van de Europese Unie. Engeland was het proefkonijn, hebben we daar niks van geleerd? De pond is in de afgelopen maand harder gezakt dan het paaltje waar de kapster van Prinses Beatrix tegenop knalde. En toch zijn er veel Nederlanders die overwegen om op clown Wilders te stemmen.

Na 8 (of 28, adus Trump) november ga ik daarom niet meer met mijn popcorn op de bank Amerikanen uitlachen. Nee, dan ga ik met mijn zakdoek in bed huilen om Nederlanders. Dus alsjeblieft, denk na voordat je op 15 maart 2017 op de Nederlandse Trump stemt.