Dit is het nieuws!

WJFioole 28 okt 2016

Ik moet eerlijk zeggen dat ik er een paar dagen over heb gedaan. Het koste me even om het nieuws dat onze landgenoot Laurens Collée op een Nieuw-Zeelandse berg was gestrand te verwerken. Om het nieuws in het juiste perspectief te zien.

Eerlijk is eerlijk. In eerste instantie dacht ik dat het geen nieuws was. Want kom op, zeg nou zelf, dit is geen nieuws. Wat er aan de hand was? Niks! Collée was in Nieuw-Zeeland een berg op geklommen. Wegens zware sneeuwval schatte hij in dat het niet slim was om verder te gaan, maar om veilig terug naar zijn berghut te gaan. Zo gedacht, zo gedaan en dus zat de man lekker droog en warm terwijl het buiten stormde. Hij had het besluit keurig op tijd genomen en kon dus zijn eigen voetstappen terug volgen. So far, so good.
Maar wat is dan het probleem? Had hij geen eten en drinken meer? Was het koud? Nee hoor, Collée was uitstekend voorbereid. Had voor meerdere dagen proviand bij zich. Sterker nog, hij was zo slim om niet al zijn proviand in 1x op te eten, maar om zichzelf direct op rantsoen te zetten. Je weet maar nooit hoelang je daar zit!
Was het probleem dan dat hij totaal afgesloten was van de buitenwereld? Nee hoor, ook hier was de bergbeklimmer goed voorbereid. Hij had een keurig opgeladen telefoon bij zich die nog bereik had ook. Daarmee belde hij de 2e dag de politie. Zijn inschatting was namelijk dat hij niet veilig zelfstandig naar beneden zou kunnen komen.

Een lang verhaal kort makend. De man was perfect voorbereid. Heeft de situatie goed ingeschat. Heeft op tijd hulp ingeroepen. Heeft geen onnodige risico’s genomen. En heeft daarmee op diverse nieuwssites geruime tijd bovenaan de nieuwsitems gestaan.

Waarom?! Dat is alles wat ik dacht. Er is niks, maar dan ook niks aan de hand. Dit mag je toch van mensen verwachten. Dit is toch geen nieuws? Het voelt voor mij een beetje als vijftig rijden in de bebouwde kom. Stoppen voor rood en als je kinderen op de stoep met een bal ziet spelen toch even de voet van het gas halen. Kom op, dat staat ook niet bovenaan de NOS-site.

Nu realiseer ik me eigenlijk pas dat het wel nieuws is! En groot nieuws. Hoe mooi zou het zijn als de kranten en journaals alleen nog maar vol zitten met items als "Een man was boos en dacht er even aan zijn vrouw te slaan, maar kwam tot zijn bezinnen en ze hebben het uitgepraat." Of "een geloofsfanaat dacht eraan om een aanslag te plegen, maar is een ijsje gaan kopen."

Het is wel groot nieuws, nieuws dat normaal ondergesneeuwd wordt…