Disaster Trump

Bernadette Göbbels 13 okt 2016

Robert De Niro loopt helemaal leeg over Trump; hij noemt hem waardeloos, een varken, een idioot. Een ramp voor het land. Hij vraagt zich af wat mensen bezielt dat ze op deze clown stemmen.

Het schijnt dat Trump model stond Biff, de lompe pestkop van Marty Mc Fly uit ‘Back tot the Future’. De overeenkomsten zijn inderdaad opvallend. Biff weet door bedrog een machtig imperium van gokken en ander amusement op te bouwen, een soort Trump Plaza. Wat meteen ook de verloedering van de stad inluidt.

Wat bezielt de kiezers, vraagt De Niro zich af.
Waarom denken ze dat deze zakenman geschikt is als leider van hun land? Het kan niet zijn kennis van politiek, geografie of geschiedenis zijn. Evenmin zijn culturele bagage of fijngevoeligheid in de omgang. Ook niet zijn vernieuwende maatschappelijke opvattingen want ook daar kun je hem niet op betrappen. Integendeel.

Maar misschien geven zijn plannen de doorslag: vijanden verslaan en de oude glorie van het land herstellen! Voor het eigen volk welteverstaan. Een simpele boodschap die geen hogere studie vereist om haar te snappen. Nationalistische en protectionistische politiek laat zich sowieso graag verpakken in zwart wit denken, uitsluiting van mensen en bedreigingen. De luidruchtigheid, zelfingenomenheid en agressie van Trump is dan mogelijk ter onderstreping van zijn kwaliteiten als veldheer.

Ik denk dat we meer voorbeelden van nationalisme en protectionisme zien. Al heeft onze Geert Wilders, net als andere nationalistische kopstukken van ons continent, wat meer beschaving en opvoeding meegekregen. Europees trekje waarschijnlijk. De besturen van sommige studentcorps vallen ook binnen het spectrum. Ze hebben ook een hang naar oude glorie, scoren hoog op zelfingenomenheid en na een avondje ‘afklemmen’ kunnen ze behoorlijk luidruchtig en agressief zijn.

Voor ingewikkelde problemen bestaan helaas geen eenvoudige oplossingen. Laten we hopen dat de kiezer zich niet door frustratie zal laten leiden maar door wijsheid. Overzee en straks ook bij ons.