De Clown

Koen van Enkhuizen 13 okt 2016

Sapperdeflap, en dan ineens heb je het!! Je wordt clown!
Je surft naar een obscure webshop en koopt een clownspak. Je bestelt er wat schmink, een pruik en wat neptandjes. Een paar dagen later heeft PostNL alles netjes thuisbezorgd. Je bekijkt vol trots je aankopen en gaat aan de slag.

Je plamuurt jezelf een slag in de rondte en verandert je kansloze poffertjeskop in dat van een clown. En niet zomaar een clown; nee, nee, een zeer angstaanjagende horrorclown. Je doet het clownspak aan, plaatst je “jawsgebitje” en zet de afzichtelijke rode krullenpruik op. Nog gauw even een blik in de spiegel; je ziet er werkelijk gruwelijk fantastisch uit. Tijd om te gaan!
Oh nee, wacht! Nog snel even een groot keukenmes pakken en deze met een ongezonde dosis Heinz tomatenketchup insmeren. Nu ben je pas echt klaar voor een intense middag.

Je rent enthousiast de straat op en even verderop zie je een speeltuintje vol met veel te vrolijke kindertjes die zich vermaken met de schommel, de wipkip, de zandbak en met elkaar. Dat kan toch niet de bedoeling zijn!!?
Je rent gillend het door bomen omringde speeltuintje in en jaagt de arme kinderen de stuipen op het lijf. Dat is lachen!!
De kinderen rennen zo hard als ze kunnen gillend weg, op zoek naar veiligheid.
Doodsbang, huilend, op zoek naar een plek ver weg van jou!
Allememaggies, is dat ff kicken! Je had het al aan de binnenkant van je oogjes bekeken, maar in het echt is het nog veel leuker!

Je vervolgt je weg op zoek naar nog meer slachtoffertjes. Kijken of je nog meer onschuldige kinderen een trauma kunt bezorgen. En daarbij kun je gelijk nog even wat carrières kunt verwoesten. Denk bijvoorbeeld maar eens aan Ronald McDonald, Bassie en alle Cliniclowns.
Maar dan, dan wordt je opeens ingesloten door een groep hele boze buurtbewoners. Vreemd, zij begrijpen jouw zieke gevoel voor “humor” absoluut niet en dan……..

….en dan is het alleen nog wachten op de comeback van Ben Cramer:

Hij ligt nu alleen, in een kistje van hout
Hij was maar een clown, maar wel heel erg fout
Zijn smoelwerk was eng, zijn mes was te groot
Hij was maar een clown, en nu is hij dood…………………

De herinnering blijft
Aan die clown met zijn mes
Hij heeft alles gegeven
En deed dat expres
Niemand kende de pijn
Van zijn zieke geest
Maar hij kwam aan zijn einde
Nu is hij er geweest…….