Dat éne woordje heeft echt wel invloed
Waar je ook loopt, op een festival, op straat, in een winkel, overal hoor je het.
“Ja dat was echt *** mooi jongen”! Ik draai me om en kijk hem met een verbaasde blik aan. Ik loop verder en kom iemand tegen die het zo te zien niet naar z’n zin heeft op dit festival. “Wat een *** festival is dit toch.” Terwijl ik afkeurend weg kijk, kotst hij de halve berm vol. Beiden uiten hun mening, en beide gebruiken 1 specifiek bijvoeglijk naamwoord, namelijk “kanker”. Maar waarom?
Steeds vaker zie je op internet filmpjes rondgaan, hoor je het op straat en zie je het met graffiti op muren. Schelden, met kanker. Waarom doen mensen het? Ik snap het echt niet. Als iemand tegen mij praat en het woord “kanker” verwerkt in zijn ondoordachte zinnen, is het voor mij snel over. Stoere jongen, of stoere meid, je zult diegene wellicht dan niet kanker toe wensen, maar dagelijks sterven er nog steeds 110 mensen aan kanker in Nederland. Nog niet te spreken over dat één op de drie mensen te maken krijgt met kanker. Weet je bij hoeveel mensen het nare herinneringen ophaalt? “Heus niet!” Nou echt wel, voor jou is het alleen een bijvoeglijk naamwoord, voor een ander is het misschien de ziekte waar hij zijn moeder aan is verloren. Zonder blikken of blozen gebruik jij het woord, loop je verder en denk je vervolgens aan totaal iets anders. Echter, jouw gesprekspartner van net loopt nog een paar minuten met gedachte van deze rotziekte in zijn hoofd. ‘Mama, ik mis je.’
“Het rolt zo lekker over de mond!” “Het is zo’n fijn woord om te zeggen.” Dit zijn slechts een klein aantal voorbeelden van redenen die worden gegeven voor het volstrekt onlogisch schelden met kanker. In andere landen durven ze er niet eens over na te denken om met kanker te schelden. En jij, meneer die is staande gehouden omdat je 30 kilometer te hard reed met natuurlijke allemaal voor jou logische redenen, presteert het om 25 keer in een minuut het woord kanker te gebruiken. Frustraties. Onmacht. Boosheid. Het zijn allemaal redenen die jou aanzetten om hier gebruik te maken van een volkomen onlogisch scheldwoord.
Overal hoor je het dus, maar zo volkomen onnuttig en onnodig. Eén foto kan meer zeggen dan 1000 woorden, maar 1 keer schelden met kanker kan ook meer impact hebben dan 1000 overige woorden. Schelden met kanker is niet stoer.