Cursus: rijden voor ouderen, les 1.

MatthijsL 18 okt 2016

Welkom bij de cursus ‘rijden voor ouderen’. Vandaag is onze eerste les, dus ik wil u allen van harte welkom heten. Graag wijs ik u erop dat er geen leeftijdsgrens aan deze cursus verbonden, iedereen kan zich natuurlijk geroepen voelen om te rijden als een oudere. Dus mocht u familie of vrienden hebben die zich voor deze cursus zouden interesseren, schroom dan niet om ze een keer mee te nemen.

Laat ik, gezien de gelegenheid zich daar prima voor leent, u er nog even aan herinneren dat de cursus ‘asociaal de fiets op’ voor de leeftijdscategorie 10 t/m 17 is verplaatst naar volgende week; mocht u uw (klein-)zoon of dochter hier naartoe willen sturen.

Goed. Bent u er klaar voor? Kunstgebit in? Dan kunnen we beginnen! Laten we direct starten met een regel die in het verkeer het vaakst voor komt (of zou moeten, eigenlijk): voorrang.

Het is vrij gemakkelijk, je hoeft namelijk helemaal niet na te denken. Komt er iemand van links? Dan heeft u voorrang. Komt er een auto van rechts? Dan heeft u voorrang. Zelfs als er een fietser van rechts komt die links af wilt steken, dan heeft u ook voorrang. Misschien moet u snel even doorrijden zodat u de fietser niet onderuit rijdt, maar dat is voorkeur. U kunt ook gewoon de gok wagen en doorrijden op goeie hoop. Kortom: u heeft A L T I J D voorrang. En als u dat niet krijgt, neemt u dat. U moet tenslotte daadkrachtig zijn in het verkeer.

Dan nog iets wat vrij veel voorkomt in het verkeer. Stoplichten. Gezien dat uw zicht al niet meer 100% is, kunt u gerust af en toe door rood rijden. Of was het nou groen? Ik zie het verschil al niet meer, en volgens mij geldt dat voor u net zo zeer. Dus rijdt, ongeacht de kleur van het licht, gerust door; andere mensen moeten maar een beetje oppassen.

Met deze verkeersregels eindigt ook onze eerste les van de cursus. De volgende les staat volledig in het teken van ‘fietsers het leven zuur maken’. Hier heb ik vandaag al een tipje van de sluier over opgelicht, dus mis die absoluut niet!

Tot volgende week.