30-plussers niet welkom op arbeidsmarkt.

Jurgen de Vink 11 okt 2016

Je denkt: "een hbo-diploma moet toch zeker wel goed werk opleveren". Je volgt een opleiding dat je met plezier doet, nadat je jaren hebt gezocht naar wat je eindelijk eens wilde studeren. Met veel plezier leen je daarom bij het DUO, die jou vervolgens beloond met 15 jaar terugbetalen van een halve ton. Met de verwachting dat dit wel moet lukken, omdat je weet dat je een goede baan zult krijgen, ga je ervoor.

Vol goede hoop ga je het risico aan met de overheid aan jouw zijde, omdat Rutte I de kenniseconomie wilt opschroeven door meerdere hoogopgeleiden werk te bieden.
Het perspectief is gunstig. In het maatschappelijk werk zouden ze enorm veel werk hebben. Aldus: jouw opleiding, die dit in 2005 nog durfde uit te spreken.
Een hbo-diploma waar je zo hard voor gezwoegd hebt, met een beetje pech, zeven jaar lang, zou jou hier doorheen moeten helpen.

Maar dan moet je nog solliciteren. Een eindeloze cyclus van afwijzingen.
Niemand had in 2005 namelijk rekening gehouden met de toekomstige economische crisis, die drie jaar later al zou gaan losbarsten en de vreselijke maatschappelijke verschuivingen in het sociaal werk. Het aanbod was tien keer groter dan de vraag en daar maakten de werkgevers maar graag misbruik van. Nu wij in het staartje van de crisis zitten, is dit nog niet veel anders geworden.

Als werkloze 30-plusser zit je tussen de wal en het schip. Voor de wet van de jeugdwerkloosheid kom je namelijk niet in aanmerking omdat je te oud bent. De 55+ regeling? Nee, te jong. Als de UWV niets voor je kan betekenen, vanwaar die sollicitatieplicht dan?

Hallo werkgevers van Nederland! Geef de pas afgestudeerde hbo-ers in het sociaal werk eens een kans om zichzelf te bewijzen! Starters kunnen zo nóóit aan een carrière beginnen.
Dertigplussers willen stabiliteit. Twintigplussers willen flexibiliteit. Jammer dat met de vergrijzing van anno 2016, ‘flexibiliteit’ helaas niet het antwoord is op dit langdurig maatschappelijk probleem. Stabiliteit wel.

Ik zeg: back to the 50s en de vaste contracten in de verlenging van de arbeidsduur.
Van een 30-plusser mag men namelijk wél verwachten dat deze geschikt is voor de baan waarop hij solliciteert en hij ervaring heeft in desbetreffend werk. Ook al is het slechts stage-ervaring! De striktheid en kwaliteit van deze hbo-opleidingen worden namelijk al stevig gewaarborgd. Leren doen we allemaal, dus stop met te blijven vissen en wachten op de “grote oranje walvis”, geef ons een kans!