Vier keer Libanon

J.A. van Polderdorp 6 sep 2016

Beste mevrouw Ceelen. Vandaag zag ik uw tweet, waarin u liet zien dat Libaon een kwart van Nederland is, maar een miljoen vluchtelingen opvangt. Het lijkt een nuttig feit, maar het is eigenlijk morele chantage. Want ze zijn kleiner, maar vangen veel meer mensen op. Trek uw eigen conclusie, Nederlander.

Maar hoe worden ze daar opgevangen? Mogen de vluchtelingen daar dezelfde eisen stellen als hier? En staan er daar ook tientallen instanties klaar die grof geld aan ze verdienen?

Weet u nog dat vluchtelingen eisen gingen stellen aan het eten? Ze vonden ons eten niet lekker, dus kregen ze wat anders. Want we moeten ze vooral alles geven wat ze willen. Ik ben benieuwd in hoeveel landen de vluchtelingenindustrie er een dagtaak aan heeft om mensen zoveel mogelijk in de watten te leggen. Want alleen de basisbehoeften, dat kan toch niet? Dan lig je als asielzoeker toch helemaal krom van het lachen?

Door dit soort ongelijkheid groeit de onvrede in dit land. Volgens mij gaat het prima, wanneer je mensen hun basisbehoeften geeft en ze verder niet anders behandelt. Dat ze anders behandeld worden, daar kunnen die vluchtelingen niets aan doen. Die krijgen dat gewoon ingefluisterd door hulpverleners; "psst.. hier heb je allemaal recht op!" En weet u welke mensen er dus in feite zorgen voor de problemen?

Hulpverleners als u dus. U bent doorgeslagen in de zorg voor mensen. Natuurlijk hebben ze hulp nodig. Maar als ze de landsgrens over zijn, zijn er nog genoeg grenzen.
Wat mij betreft bent u dus ook verantwoordelijk voor de haat-cultuur die hier zo in opkomst is. Want u maakt gelijkheid uit ongelijkheid.En dat steekt de mensen die wél hard werken en wél al jaren wachten op een huis. Okee, die hebben geen oorlog meegemaakt. Maar is dat dan de graadmeter? Natuurlijk, ik snap wel dat u uw werk doet, uw kachel moet ook ronken, u moet ook uw hypotheek betalen en op vakantie. Maar opvang is opvang, geen hotel met een stapel cadeautjes in de hoek van elke kamer. Daar worden de vluchtelingen en u misschien wel heel blij van, maar het maakt ook heel veel mensen boos. En misschien, hebben die onder al die boosheid en foute teksten wel gewoon een punt? Want diep in zijn hart snapt elke mens, dat we allemaal een thuis nodig hebben.

Daarom vraag ik u, en alle andere bedrijven die zo goed verdienen aan onze vluchtelingen: hou eens op met een heel land een schuldcomplex aan praten en in tweeen delen. je het weet hebben we hier ook oorlog. En waar moeten wij dan naartoe?