Orgaanste(l)lers

J.A. van Polderdorp 14 sep 2016

Nu de wet wordt aangepast op het gebied van orgaandonaties, maken mensen van de gelegenheid gebruik om hun organen even flink over de kling te jagen.
Ze brengen hun bloedvaten onder hoogspanning en hun hart op toeren. Want de overheid heeft voor hun besloten en dat is een inperking van het zelfbeschikkingsrecht, keuzevrijheid en alles waar je als individu voor staat.
Maar technisch gezien verandert er niets. Bij het starten van het donorregister maakte de overheid een keus: je bent geen donor, tenzij je anders aangeeft.
Bekijk je dit volledig zonder emotie, dan is dit ook al een voor ons gemaakte keus. Want als je niets doet, ga je de grond of de oven in. Word je liever in stukjes doorgegeven door de plaatselijke collegezaal, dan zul je dat apart aan moeten geven. Leef je liever voort in een ander, ook dan moet je dat melden. Doe je dus niets, dan gaat de overheid er vanuit dat jouw lichaam begraven of gecremeerd moet worden. Kortom; er is een vooraf vastgesteld scenario wat automatisch plaatsvindt, tenzij je nadrukkelijk aangeeft het er niet mee eens te zijn.
Met de laatste wetswijziging zijn de opties echter omgedraaid: er is nog steeds een keuze, alleen de volgorde is omgedraaid. Wil je verbrand of begraven, dan moet je dat aangeven. Anders gaan we ervanuit dat je nog bruikbare lichaamsdelen gebruikt mogen worden om de kwaliteit van andere mensenlevens te verbeteren. Doe je niets, dan gaat de overheid daar automatisch vanuit. Kortom; er is een vooraf vastgesteld scenario wat automatisch plaatsvindt, tenzij je nadrukkelijk aangeeft het er niet mee eens te zijn.
Feitelijk gezien heb je nog steeds dezelfde keus; ja of nee. En in allebei de gevallen zijn er mensen die het niet eens zijn met het uitgangspunt wat gekozen is. Alleen in het geval van automatisch donorschap, komen er meer emoties bij kijken. Dat is heel begrijpelijk. Want het gaat om alles waar je als individu voor staat. Maar wanneer je het spiegelt aan het zelfbeschikkingsrecht en keuzevrijheid (en daar gaat het om in wetgeving en grondrecht), is er in feite niets veranderd.
Dus maak gebruik van je recht en kies nee of ja. Want dat was en is je recht. Nog steeds.