Onbegrijpelijke juryoordelen

[email protected] 7 sep 2016

Tijdens de Olympische Spelen sloeg ik stijl achterover van verbazing, over hoe tijdens de finale keirin met gemak keiharde regels door de jury overboord werd gegooid. In de opmerkelijke finale v waar onze landgenoot Matthijs Büchli knap tweede werd achter torenhoog favoriet Jason Kenny. Echter hadden drie renners de finale eigenlijk helemaal niet mogen uitrijden. Met de keirin is het namelijk zo dat de renners de derny (de man op de brommer) niet mogen hebben bijgehaald voordat hij de baan af is. En warempel maar liefst drie van de zes deelnemers hebben in de eerste twee pogingen de derny voorbij gereden. En de jury, die deed alsof zijn neus bloedde. Wat bewoog de jury om niet, zoals gebruikelijk is, de drie heren te diskwalificeren? Werd er stiekem alsof het de FIFA was met geld of mooie horloges gesmeten? Of zou het een te grote smet zijn op deze finale om maar met drie overige heren te starten? We zullen het niet weten, maar mijn dunkt het is een vreemde zaak. Het is alsof Howard Webb de goal van Iniesta in de 116e minuut van de WK-finale van 2010 na lang beraad toch zou afkeuren, omdat hij stiekem wilde dat Nederland eindelijk wereldkampioen zou worden.

En dan eergisteren, een prachtige wielerapotheose, Quintana die met Contador samenwerkt om Froome een oud onvervalst pak slaag te geven. Na een vroege aanval wisten zij Froome op meer dan twee minuten te kloppen onder meer omdat hij geen knechten (lees: superheld Wout Poels) meer bij zich had. Opmerkelijker misschien nog wel was dat 90 renners ruim 32 minuten later binnenkwamen dan de tijdslimiet. Vandaag zouden maar 71 van de 161 renners mogen starten. Geen Nederlanders meer, geen ploeggenoten van Froome. Dat zou nog eens een bijzondere laatste week opgeleverd hebben. Helaas, de jury besloot andermaal mild te zijn en alle renners door te laten naar de derde week. Beide gevallen zijn begrijpelijk vanuit het oogpunt van sportiviteit maar als simpel de regels gevolgd zouden worden dan had dit nooit door kunnen gaan.

Denk toch eens aan die arme Ted King die in 2013 slechts zeven seconden te laat binnenkwam en gedwongen de Tour moest verlaten. Hij was na een valpartij op de openingsdag van die Tour genoodzaakt de tijdrit op een gewone fiets te voltooien, waardoor hij vooraf eigenlijk al kansloos was. Hoe zou hij gekeken hebben naar de renners die ruim 32 minuten buiten de tijdslimiet op hun dooie akkertje binnen kwamen gehobbeld om de krachten te sparen?

Alain Heunen