Maar wie zijn de vrienden van jouw vrienden?

MaartGM 13 sep 2016

Heel facebook staat er vol mee. De ene is net terug uit Antalya en de ander pakt net het vliegtuig richting de Canarische Eilanden. Heel leuk, hoor. En ik vind het fantastisch om de foto’s te zien van het zoveelste mooie uitzicht, dat deels wordt afgedekt door een lachend gezicht met zonnebril op de neus. En dan nog een aantal foto’s van de kids (schaars gekleed in alleen een zwembroekje of badpakje) zittend op een knoeperd van een steen in de baai, waar nog net op de rechter rand van de foto een prachtige zonsondergang te vernemen is. #NoFilter!

Of wat dacht je van die mooie brug over dat kanaal, waar de hele familie voor staat met tassen vol prularia, want ze zijn een dagje wezen shoppen in Venetië. Ik vind het super om te zien.

Maar ook die Roemeense bende die alle sociale media aan het scouten zijn om te kijken wie er allemaal niet thuis zijn.

In de tijd van Hyves kreeg je overal al de waarschuwingen, dat je beter maar niet online kon vermelden dat je op vakantie gaat of bent. Ook niet door andere mensen. Nu weet ik wel dat, je tegenwoordig op Facebook kunt bepalen wie jouw posts ziet. En dat het toch leuk is om dingen die je meemaakt te delen met je vrienden. En je kunt je vrienden toch vertrouwen?

Maar wie zijn de vrienden van jouw vrienden?

Ik heb meer dan 500 “vrienden” op Facebook. Ken ik ze allemaal? Het zijn vooral (oud) collega’s, kennissen van vroeger, ouders van kinderen die bij mijn kinderen in de klas zitten en daadwerkelijk echte vrienden. Maar om nou te zeggen, dat ik ze echt allemaal ècht ken…

Hier in huis wordt daarom ook enorm panisch gedaan over het feit, dat wij een weekje niet thuis zijn. En dat dit dus met geen mogelijkheid gepost mag worden op welk sociaal medium dan ook. Hetzelfde geldt voor mijn ouders, broer en schoonouders.

Het gaat zelfs zo ver, dat ik de haren in mijn nek voel rijzen op het moment dat ik iemands post zie waarin doodleuk vermeld staat dat ze op Schiphol staan met de tekst daarboven: “Daar gaan we dan! 10 dagen zon, zee en rust.” Met daaronder tientallen reacties als: “Geniet ervan!”, “Jaloers!” of “Waar gaan jullie heen?”
Die laatste vraag vind ik persoonlijk al verdacht.

Ik weet het klinkt ouderwets, maar: Mensen! Ga eens wat voorzichtiger met je thuisfront om!