Linda was ‘geïnspireerd’ door een YouTube filmpje

Maandag was op RTL4 het programma The Story of my Life te zien. Een gloednieuwe show uit de koker van John de Mol. Het format: mensen worden geïnterviewd terwijl ze door grimeurs ouder worden gemaakt (Wesley en Yolanthe waren de gelukkigen in dit geval). “Wij hebben het bedacht”, vertelde hij erover in DWDD. Wie ‘wij’ dan vooral was? “Syl”. Nee, niet Sylvia, maar Syl, een jongen, zo verduidelijkte hij. Eerder liet Linda de Mol al weten dat ze geïnspireerd waren geraakt door een filmpje op YouTube (iets wat haar broer bij DWDD wijselijk voor zich hield). Dit filmpje, met meer dan 18 miljoen views, heet 100 Years of Beauty: Aging.
Oké, tot zover de praktische achtergrond informatie bij dit verhaal. Dan nu het doel van deze tekst: Ik ben boos! Ik ben boos om een stom tv programma! Zijn er belangrijkere dingen in de wereld om boos over te worden? Ja! Maar ik ben boos als een scholier die zijn huiswerk uitleent om een ander te helpen waarna die ander jouw complete opstel inlevert, hier een 8 voor krijgt (terwijl jij een 7 had), en er nog mee wegkomt ook! Inspiratie, zo noemen ze dat. Diefstal, dat is het. Plagiaat.
In het YouTube filmpje wordt namelijk een koppel geïnterviewd terwijl ze door grimeurs steeds ouder worden gemaakt. Klinkt dat bekend? Ja, dat dacht ik dus ook. Wat zijn dan de verschillen, ging ik me afvragen. Verschil één: Het duurt lang! Twee: De stoelen draaien rond (dat schijnt een standaard eis te zijn voor een John de Mol programma). Drie: De studio is niet zwart maar wit. Is dit dan genoeg om het programma i.p.v. vuil jatwerk een briljant idee te noemen?
Scholieren die ‘geïnspireerd’ door Wikipedia een hele pagina kopiëren komen daar toch ook niet mee weg? Waarom Linda en John dan wel? Omdat het om een YouTube filmpje gaat? Omdat YouTube niet telt als het om serieuze, echte tv gaat? Vorige week was er de rel rondom Tim Hofman en zijn YouTube kanaal #BOOS waarbij de zenderbaas van NPO3 het kanaal een ‘leuk initiatief’ noemde. Dat de gevestigde orde niet snapt dat het internet de toekomst is, is mij wel duidelijk. Maar dat ze daarom denken dat je YouTube ideeën zomaar achteloos mag stelen, daar word ik #boos van. Zo, en dan nu weer verder met echt belangrijke zaken… Mark Rutte schijnt geen homo te zijn.